Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mivel érdemes tisztítani a légtömegmérőt?

MAF szenzor a kézben

A motor megfelelő működéséhez megfelelő levegő–üzemanyag arányra van szükség. A levegőtömeg-érzékelő (MAF) kritikus szerepet játszik az üzemanyag-kezelő rendszerben az arány megfelelő biztosításában. A MAF figyeli a motorba belépő levegő hőmérsékletét és mennyiségét. Ez az információ az autó számítógépéhez kerül, amely vezérli az üzemanyag-befecskendezőt és a gyújtásrendszert. Ha az érzékelő szennyeződik, olyan gondokat észlelhetsz, mint a hosszabb indítási idő, rángatózás gyorsításkor, durva alapjárat, esetleges leállás vagy a kipufogócsőből távozó fekete koromfüst. Az üzemanyag-hatékonyság csökkenését is észlelheted. A MAF rendszeres rutin karbantartásaként végzett tisztítás segíthet csökkenteni és megelőzni ezeket a problémákat. De vajon mivel érdemes tisztítani?

A MAF szenzor tisztítása

Sajnálatos módon a MAF érzékelő egy idő után beszennyeződik a felgyülemlett törmelékkel, olajjal, porral és pollennel, ami pontatlan leolvasást indukálhat, ez viszont negatívan befolyásolhatja a motor levegő-üzemanyag arányát. Mivel a levegő tömegáramot a referencia- és a szabadon álló vezetékek ellenállásának különbsége határozza meg, minden ezt befolyásoló tényező pontatlan leolvasást eredményezhet. Vagyis ilyenkor a MAF tisztításra szorul. Jegyezd meg jól, hogy soha ne használj karburátor- vagy féktisztítót MAF érzékelőn, mivel az ezekben a tisztítószerekben lévő vegyszerek tönkretehetik a kényes receptorokat. Ehelyett speciális MAF szenzortisztítóra van szükség. A másik, amit fontos tudni, hogy semmiképpen ne alkalmazd a MAF szenzor tisztító eljárást járó motornál, és a kulcs ne legyen gyújtáshelyzetben sem. Ez ugyanis jelentős károkat okozhat az érzékelőben. Kizárólag kikapcsolt állapotban és lehűlt motornál húzd ki az érzékelőt. Ezután távolítsd el a levegőbeszívó csövet, majd szedd ki a MAF-érzékelőt. Helyezd a szenzort egy törölközőre, hogy felfogd az esetleges maszatolást, majd rögzítsd a műanyag szívószálat a dobozon lévő fúvókába, és fújd be a ház belsejét 10-15 fújással. Figyelj rá, hogy a vezetékeket és a lemezt ne érje a szer, mert ezek elég kényesek. Permetezd be az érzékelő és a ház minden oldalát, beleértve a csatlakozókat is. Ha kész, szereld vissza a kocsidba, és hagyd néhány percig, hogy a vegyszerek elpárologjanak, mielőtt elindítanád a motort.

Milyen gyakran kell tisztítani a MAF érzékelőt?

Célszerű a MAF érzékelőt minden alkalommal megtisztítani, amikor cseréled vagy takarítod a légszűrőt, de 15-20 ezer kilométerenként mindenképpen. A folyamat elég egyszerű ahhoz, hogy a rutinkarbantartás része legyen. Ha a motor ellenőrző jelzőfénye kigyullad, vagy hibakódot látsz a szenzorral kapcsolatban, akkor ez minden bizonnyal a tökéletes alkalom a receptor megtisztítására. Ezt az egyszerű karbantartási műveletet könnyen elvégezheted akár a garázsban, amikor csak néhány perced van rá. Amellett, hogy helyrehozza a motor általános durva futásával és az egyenetlen alapjáratával kapcsolatos problémákat, a légtömeg-érzékelő megtisztítása segíthet javítani a benzines autó futásteljesítményét és megőrizni a vezethetőségi produktivitását is. Abban az esetben, ha a motor légtömeg-érzékelőjének tisztítása nem eredményez teljesítményjavulást vagy a korábbi hibák javítását, a légbeszívó rendszer további elemeit is meg kell vizsgálni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.