Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mivel érdemes tisztítani a légtömegmérőt?

MAF szenzor a kézben

A motor megfelelő működéséhez megfelelő levegő–üzemanyag arányra van szükség. A levegőtömeg-érzékelő (MAF) kritikus szerepet játszik az üzemanyag-kezelő rendszerben az arány megfelelő biztosításában. A MAF figyeli a motorba belépő levegő hőmérsékletét és mennyiségét. Ez az információ az autó számítógépéhez kerül, amely vezérli az üzemanyag-befecskendezőt és a gyújtásrendszert. Ha az érzékelő szennyeződik, olyan gondokat észlelhetsz, mint a hosszabb indítási idő, rángatózás gyorsításkor, durva alapjárat, esetleges leállás vagy a kipufogócsőből távozó fekete koromfüst. Az üzemanyag-hatékonyság csökkenését is észlelheted. A MAF rendszeres rutin karbantartásaként végzett tisztítás segíthet csökkenteni és megelőzni ezeket a problémákat. De vajon mivel érdemes tisztítani?

A MAF szenzor tisztítása

Sajnálatos módon a MAF érzékelő egy idő után beszennyeződik a felgyülemlett törmelékkel, olajjal, porral és pollennel, ami pontatlan leolvasást indukálhat, ez viszont negatívan befolyásolhatja a motor levegő-üzemanyag arányát. Mivel a levegő tömegáramot a referencia- és a szabadon álló vezetékek ellenállásának különbsége határozza meg, minden ezt befolyásoló tényező pontatlan leolvasást eredményezhet. Vagyis ilyenkor a MAF tisztításra szorul. Jegyezd meg jól, hogy soha ne használj karburátor- vagy féktisztítót MAF érzékelőn, mivel az ezekben a tisztítószerekben lévő vegyszerek tönkretehetik a kényes receptorokat. Ehelyett speciális MAF szenzortisztítóra van szükség. A másik, amit fontos tudni, hogy semmiképpen ne alkalmazd a MAF szenzor tisztító eljárást járó motornál, és a kulcs ne legyen gyújtáshelyzetben sem. Ez ugyanis jelentős károkat okozhat az érzékelőben. Kizárólag kikapcsolt állapotban és lehűlt motornál húzd ki az érzékelőt. Ezután távolítsd el a levegőbeszívó csövet, majd szedd ki a MAF-érzékelőt. Helyezd a szenzort egy törölközőre, hogy felfogd az esetleges maszatolást, majd rögzítsd a műanyag szívószálat a dobozon lévő fúvókába, és fújd be a ház belsejét 10-15 fújással. Figyelj rá, hogy a vezetékeket és a lemezt ne érje a szer, mert ezek elég kényesek. Permetezd be az érzékelő és a ház minden oldalát, beleértve a csatlakozókat is. Ha kész, szereld vissza a kocsidba, és hagyd néhány percig, hogy a vegyszerek elpárologjanak, mielőtt elindítanád a motort.

Milyen gyakran kell tisztítani a MAF érzékelőt?

Célszerű a MAF érzékelőt minden alkalommal megtisztítani, amikor cseréled vagy takarítod a légszűrőt, de 15-20 ezer kilométerenként mindenképpen. A folyamat elég egyszerű ahhoz, hogy a rutinkarbantartás része legyen. Ha a motor ellenőrző jelzőfénye kigyullad, vagy hibakódot látsz a szenzorral kapcsolatban, akkor ez minden bizonnyal a tökéletes alkalom a receptor megtisztítására. Ezt az egyszerű karbantartási műveletet könnyen elvégezheted akár a garázsban, amikor csak néhány perced van rá. Amellett, hogy helyrehozza a motor általános durva futásával és az egyenetlen alapjáratával kapcsolatos problémákat, a légtömeg-érzékelő megtisztítása segíthet javítani a benzines autó futásteljesítményét és megőrizni a vezethetőségi produktivitását is. Abban az esetben, ha a motor légtömeg-érzékelőjének tisztítása nem eredményez teljesítményjavulást vagy a korábbi hibák javítását, a légbeszívó rendszer további elemeit is meg kell vizsgálni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata