Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mitől fúj bűzös levegőt a klíma a kocsimban?

autó klíma

Képzeljük el, hogy a tavaszi nap első sugarai kissé túlmelegítik az utasteret, mi azonban nem esünk kétségbe, már nyúlunk is a klíma bekapcsoló gombjához, és tekerjük a megfelelő szintre a hőmérsékletet. Azonban a várt kellemes, hűvös levegő helyett orrfacsaró bűz lepi el az autó belsejét. Mi okozhatja ezt a bosszantó közjátékot? Mit tehetünk ellene?

A légkondicionáló berendezés

Az autók szériatartozékai közül az egyik leghasznosabb az autóklíma. A légkondicionáló berendezés hivatott biztosítani a számunkra legmegfelelőbb hőmérsékletet az utastérben. Míg az autózás hőskorában csak a menetszélben bízhattak az utasok, ha valami hűsítő körülményre vágytak, addig a mai modern kocsiknál már akár egy gombnyomással beállítható az optimálisnak gondolt hőmérséklet. Ráadásul nem szükséges azt sem elviselnünk, hogy a beáramló szellő összeborzolja a hajunkat. Nem kell választanunk, hogy hunyorogva, sokszor könnyes szemmel vág az arcunkba a menetszél, vagy inkább izzadva haladunk az úticélunk felé. Néhány apróságra azért nem árt figyelnünk. Egyrészt nem ajánlatos a kinti hőmérséklethez képest nagyon alacsonyra állítanunk a hőfokot. A szakemberek szerint, ha ez meghaladja a több mint tíz fokot, akkor a gyakori ki- vagy beszálláskor feleslegesen terheljük meg a szervezetünket. Sokkal könnyebben alkalmazkodunk, ha nem kell nagy hőmérsékletingadozást elszenvednünk, ráadásul mindezt a saját hibánkból. Másrészről, az autó összes többi alkatrészéhez hasonlóan, a légkondicionáló berendezés is megköveteli, hogy megfelelően karbantartsuk. Időnként vizsgáltassuk át, ha szükséges töltsük fel hűtőközeggel vagy javíttassuk ki az elhasználódott alkatrészeit. Ami pedig a legfontosabb: nem árt, akár évente egyszer kitisztíttatnunk. Ha ugyanis ezt elmulasztjuk, könnyen érhetnek minket meglepetések.

Mit tegyünk, ha kellemetlen szagok érkeznek a klíma felől?

Ha nem használjuk a légkondicionáló berendezést az autóban, akkor azzal szembesülhetünk a tavaszi első bekapcsoláskor, hogy rendkívül bűzös, orrfacsaró szagok áradnak az utastérbe. A klíma számunkra láthatatlan alkatrészeibe ugyanis könnyedén bejuthat a pára, ezáltal pedig tökéletes táptalajt nyújthat az apró mikroorganizmusoknak. Az ott elszaporodó baktériumok és gombák lehetnek a felelősek a kellemetlen szagokért. Ez ugyanakkor nem csak bosszantó lehet, hanem szó szerint irritáló is, az egészségünkre is káros. Az erre érzékenyek könnyedén tapasztalhatnak magukon megfázáshoz hasonló tüneteket: orrfolyás, köhögés, de akár allergiás reakciót is kiválthatnak a klímában megbúvó szennyeződések. Mindezek miatt, ha a fentieket tapasztaljuk, akkor ne használjuk az autó légkondicionálóját. Keressük fel az autószerelőnket, ahol tökéletesen meg tudják szüntetni a probléma forrását, akár ózonos tisztítást is kérhetünk ehhez. Ha még nem nagy a baj, mi is megpróbálkozhatunk házilag a tisztítással. Sőt, ha egyáltalán nem tapasztaljuk a bűzös szagokat, akkor sem árt a megelőzésben gondolkodnunk. Vásárolhatunk klímatisztító eszközöket, ráadásul nem is túl drágán. Ezeknek a segítségével sok bosszúságtól meg tudjuk szabadítani magunkat. Ha évente csak egyszer szánunk rá tizenöt-harminc percet, hogy beszerzünk egy klímatisztító sprayt, és követjük a flakonon lévő egyszerű utasításokat, akkor nem csak esélyt adunk a légkondicionáló berendezésnek, hogy évekig hiba nélkül működjön, de kellemes, általában citromos illatot is varázsolhatunk az utastérbe. Kissé bonyolultabb a klímatisztító hab alkalmazása, amelynek a használatához hozzá kell tudnunk férni a csövekhez, azonban ennek segítségével a berendezés belsejét is könnyebben mentesíthetjük a mikroorganizmusoktól.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata