Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen szilent hiba jelentkezhet az autóban?

Lengőkar és szilentek

A szilentek feladata röviden annyi, hogy feszességet biztosítsanak a lengőkaroknak, ebből következően pedig a futóműnek. A menet közben tapasztalható kopogás és a bizonytalan úttartás kanyarodás közben szilenthibára utalhatnak. Cikkünkben azt vizsgáljuk, miként működnek ezek az alkatrészek, hogyan hibásodhatnak meg, és miből vehetjük észre, ha gond van.

A szilentek gumi vagy műanyag perselyek segítségével végzik munkájukat, azaz a futómű egymáshoz viszonyítva elmozduló fémelemeit: a váznyúlványt és stabilizátorrudat, a lengéscsillapítót és fixálópontját, illetve a lengőkart és segédkeretet. Ezzel elkerülhető, hogy a két fém elem egymáson forogjon, ezáltal koptassák egymást, csörgő zajt okozzanak. Ehelyett a gumianyag deformálódik, s így nincs szükség zsírzásra, enélkül is csendes, pontos kapcsolatot teremt köztük.

Mi is tulajdonképp a szilent?

A lengőkar szilent tulajdonképp egy vulkanizált gumialkatrész, ami a futómű mozgását segíti, és fém-gumi, bizonyos esetekben fém-gumi-fém összeállításban gyártják. Utóbbinak fel-le és oldal irányba is kell mozognia a karosszériához képest, határoltan. Esetünkben épp ez okozza a hibát, ugyanis amint a szilent elhasználódik, kiszárad, megrepedezik, akkor az elmozdulás túl sok lesz. A lengőkar szilentek keménysége és alapból az anyag befolyásolják azt, milyen vezetési tulajdonságokkal – komfortos vagy sportosabb – rendelkezik egy kocsi. Egy lengőkarhoz akár három szilent is tartozhat, melyek külön-külön rögzítési módszert igényelnek. Azzal, hogy a lengőkar és a karosszéria közé szilentet szerelünk, rugalmas rögzítést biztosítunk a futóműnek. Bizonyos modellekben a fém-gumi vagy fém-gumi-fém szilentek helyett már egy, precízebb hangolást biztosító konstrukciót alkalmaznak: a hidrós szilentet, melynek hidraulika olaj segíti a munkáját. A legújabb modellekben pedig az alumínium konzolba is építenek szilenteket – ezeknél szerencsére nem a teljes konzolt kell cserélni szükség esetén, elég csak a szilenteket. Tapasztalataink alapján a konzol károsodása nélkül max. háromszor tudjuk kipréselni a szilentet belőle.

Mi utalhat a hibás szilentekre?

Ha a gumi alkatrész elfárad, kirepedezik, akkor arra bizonyos jelekből lehet következtetni. Ilyen tipikus szimptóma a fémes kopogó hang minden egyes hepe-hupánál, aszfalt-egyenetlenségnél, ilyenkor ugyanis már a fém a fémmel érintkezik. Szilenthibára utalhat még a kocsi „mászkálása”, mivel a szilentből kikopik a gumi, így a futómű szabadon (kb. 20-30 millimétert is) elmozdulhat. A mozgás mértéke a szilentből hiányzó gumidarab nagyságától függ. Ilyen esetekben sajnos csak a csere jelenthet megoldást, ami a mai modern konstrukcióban elég drága lehet, mivel sokszor csak lengőkarral együtt lehet őket cserélni. Öröm az ürömben, hogy az utángyártott szilentpiacon is remek, minőségi konstrukciók közül válogathatunk, ilyenek a Febi, TRW, Lemförder, Ruville, de akár a Delphi szilentjei is – a teljesség igénye nélkül. Szervizünk futómű javítás kapcsán is készséggel áll rendelkezésedre!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata