Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen szerepet játszik a légtömegmérő és mi jelzi a meghibásodását?

Az autó optimális működéséhez elengedhetetlen, hogy a beépített több száz alkatrész tökéletesen működjön. Ha az egyik elhasználódik, az a legtöbb esetben ahhoz vezet, hogy a hozzá kapcsolódó többi alkatrész is gyorsabban kezd el kopni, vagy romlik a kocsi működése. Nehezebben irányíthatóvá válik a jármű, csökken a teljesítmény vagy nő a fogyasztás. Utóbbiakban van jelentős szerepe a légtömegmérőnek.

A MAF szenzor

A precíz működéshez, az optimális fogyasztáshoz és teljesítményhez nagyban hozzájárul a légtömegmérő vagy más néven MAF szenzor. Ennek az apró alkatrésznek az a feladata, hogy mérje a motorba vezetett levegő mennyiségét, majd a kapott adatokat továbbítsa az autó vezérlő egysége felé. Az így kapott visszajelzésekből a jármű vezérlője tudja szabályozni a beáramoltatott levegő mennyiségét, így biztosítva, hogy éppen megfelelő legyen a motorban az üzemanyag-levegő arány, ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt tudja leadni az erőforrás. Az eszköz azonban rendkívül érzékeny a szennyeződésekre, a nem megfelelően karbantartott levegőszűrő miatt könnyen koszolódhat, piszkolódhat, aminek következményeként fals jeleket küldhet a vezérlőegység felé. A pontatlan jelek miatt az optimálisnál több vagy kevesebb levegő kerülhet a motorba, így pedig jelentősen romolhat a teljesítmény és emelkedhet a fogyasztás. Hogyan vehetjük észre, ha meghibásodik a légtömegmérő? Milyen jelekből következtethetünk arra, hogy cserélni kell az alkatrészt? A leggyakoribb hiba a már sokat emlegetett fogyasztásnövekedés, azonban ebből az egy rendellenességből nehéz megállapítani, hogy a MAF szenzor fals működése okozza-e a bajt. Van azonban még néhány figyelmeztető jel, ami szintén erre utalhat.

A MAF szenzor hibajelei

Ha nem figyelünk az autó által leadott jelekre, furcsaságokra, ha nem veszünk figyelembe semmilyen fals működést, akkor is fel fog tűnni, ha megjelenik a műszerfalon a rettegett check engine, azaz a motorhibára figyelmeztető ikon, és nem is akar kialudni. Ennek is több oka lehet persze, de ezek közül sokszor azzal kell szembesülnünk, hogy a MAF szenzor hibája okozza a lámpa felvillanását. Érdemes szerelőhöz fordulnunk és kiolvastatnunk a hibát műszerrel, ha a P0100 és P0104 közötti hibakódokkal találkozunk, akkor is valószínűleg a légtömegmérővel van a gond, ha pedig a P0171 és P0174 között jelez a diagnosztika, akkor biztosan a MAF szenzor romlott el vagy szennyeződött. Szintén az alkatrész hibájára gyanakodhatunk, ha alacsony az alapjárat. Ilyenkor a rosszul működő légtömegmérő miatt túl sok levegő jut a motorba, ez okozza a bajt. Hasonló a helyzet akkor, ha rángat a motor gyorsulás közben, hiszen az üzemanyag-levegő arány ilyenkor sem optimális, méghozzá jó eséllyel a MAF szenzor által leadott fals jelek miatt. A lomhának tűnő jármű is utalhat az eszköz meghibásodására, ilyenkor azonban a túl alacsony mennyiségű levegő miatt tökéletlen az égés. Ha túl sok üzemanyag kerül a motorba, akkor az, bizonyos mennyiségben elégetlenül is távozni fog, amelynek természetesen a szaga is érezhető az autóban ülve, így ezt is tekinthetjük intő jelnek. Ha nem foglalkozunk a szembetűnő jelekkel, akkor előbb-utóbb oda jutunk, hogy nem indul az autó. Ennek a felelőse lehet a légtömegmérő tönkremenetele is. Persze a hibák számos alkatrész miatt előjöhetnek, ha azonban ezek közül több is előfordul, akkor érdemes a MAF szenzor háza táján keresnünk a baj forrását. Bármelyiket tapasztaljuk, a legjobb, ha minél hamarabb felkeressük az autószerelőnket.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata