Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen gyakran van szükség a motorolaj cseréjére

Gyakori jelenség az autósok körében, hogy eltekintenek az olyan fontos dolgoktól, mint a motorolaj rendszeres cseréje. Ez két oknak tudható be: a tudatlanságnak, vagy a pénzspórolásnak. Van, aki egyáltalán nem ért az autókhoz, és egyszerűen nem tudja, hogy mennyire fontos odafigyelni a rendszeres olajcserére. Természetesen előbb-utóbb minden autótulajdonos rájön a fontosságára, viszont legjobb lenne, ha mindenki már alapból számolna ezzel.

Az olajcsere fontossága

A második ok, a már említett spórolás, már nem ennyire egyszerű. Az autósok gyakran pont az olyan dolgokra nem akarnak költeni, amelyek elengedhetetlenek lennénk ahhoz, hogy a kocsi hosszú életű legyen, és ne kelljen folyton javítani. Tudni kell, hogy az olajcsere nem igényel akkora nagy anyagi befektetést, hogy érdemes legyen spórolni rajta. Ha mégis így teszünk, paradox módon sokkal többet kell majd rákölteni azon részecskék cseréjére, amelyek az olajcsere hiánya miatt mentek tönkre. Amit mindenképpen tudni kell, hogy a cserére maximum 15-20000 kilométeres levezetett út után kell, hogy sor kerüljön, legalábbis az újabb fajta autók esetében. Természetesen ez a szám sem törvényszerű, és igazából autótípusok függvényében változik. Amikor megvásároljuk az új autót, érdemes rákérdezni erre a kereskedőtől, vagy attól, akitől megvesszük. Viszont ha nem tettük, az sem olyan nagy probléma, hiszen az interneten es is megtalálható. Ha rákeresünk az autónk modelljére, biztosan találunk majd az olajcserére vonatkozó hasznos információkat is.

Adalékanyagok?

Amit fontos még megjegyezni a témával kapcsolatban, az, hogy a motorolaj cseréje semmiképpen nem helyettesíthető az olajba töltött adalékanyagokkal. Rengeteg reklámot találunk manapság, amely ezeknek az adalékoknak a hasznosságát népszerűsíti, azonban tudnunk kell, hogy nem olyan hasznosak, mint ahogy azt mondják. Nemhogy nem helyettesítik az olajcserét, de a teljesítményen sem javítanak. Persze, erről is rengeteg vita folyik, és rengeteg nézőpont van, amelyeknek mindegyike a maga igazát hangsúlyozza. Ha nem tudunk eligazodni közülük, akkor a legkézenfekvőbb megoldás, ha kikérjük egy pártatlan szakmabeli véleményét, és annak nyomán próbáljuk felállítani saját nézőpontunkat. Viszont egy dolgot érdemes szem előtt tartani: semmi sem menthet fel minket az olajcsere felelőssége alól! Legyünk előrelátóak, és ne higgyünk a félrevezetésnek.