Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mikor kell használni a ködlámpát?

Amikor eljön a tél, előkerül az a probléma, hogy ködben, esőben és hóban kell vezetni, viszont még a rutinos vezetőkben is felmerül ilyenkor a kérdés, hogy igazából mikor is kell ezeket a ködlámpákat használni. A ködlámpát tulajdonképpen a biztonság miatt kell elsősorban használni. Az, hogy nem ismerjük a ködlámpák mechanikáját és nem tudjuk hogyan kell őket megfelelően használni egy súyos probléma, hiszen sokan arra használják ezeket, hogy jobban láthatóvá tegyék magukat, viszont természetesen nem ez a ködlámpák legfontosabb funkciója.

Hogyan működnek a ködlámpák?

A ködlámpák teljesen eltérnek az autó fényszóróitól mivel ezeket úgy tervezték, hogy megvilágítsák a perifériás látómezőt, vagyis az ön előtt levő területet, a felezővonalakat például. Ennek a megvilágítására főként akkor van szükség, amikor hull a hó vagy esik az eső. A ködlámpákkal ellentétben a hosszúfények azért jöttek létre, hogy az utat hosszában világítsák meg, tehát ha csak maga elé szeretne látni, akkor mindenképpen a fényszóróit használja, vagy a rövid-fázist, vagy a hosszút. A ködlámpák alacsonyan vannak felhelyezve az autóra, vagyis a lökhárító és a talaj között találhatóak, és ez azért van így, mert arra mindig számítani lehet, hogy a köd nagyjából 12-18 centiméterrel a talaj felett is lebeghet, és ilyenkor a ködlámpák képesek mindenféleképpen átvágni a ködön. Amiatt viszont, hogy alacsonyan vannak elhelyezve gyakran sérülnek is, például a kavicsfelverődés miatt karcolódhatnak.

Amit nem szabad megtenni a ködlámpákkal

Elsőre bár nagyon jó ötletnek tűnhet, de semmiképp sem szabad a hosszúfényekkel közlekedni ködben, mert amikor a fények elérik a víz valamilyen formáját (a köd a víz egyik formája), akkor a fény visszaverődik arról minden lehetséges irányba, így egy fényfal fog létrejönni ön előtt, és bár ez igazán mókásan hangzik, a fényfal még jobban csökkenteni fogja a látási viszonyokat az önnel szemben jövőket pedig meg fogja vakítani a fénnyel, ami senkinek nem esne jól. Ez komoly közúti dühöt is létrehozhat amire senki sem vágyik. Vannak olyan emberek akik a ködlámpákat akkor is használják ha nincsenek mostoha körülmények, viszont ezt sem szabad, mert a ködlámpákkal is meg lehet vakítani a velünk szemből jövőket hiszen a ködlámpákat úgy tervezték, hogy hihetetlenül fényesek legyenek. A ködlámpákat tehát csak erős ködben szabad használni, a rövid- illetve hosszúfényeket pedig esténként az út megvilágításától függően.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata