Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mikor kell használni a ködlámpát?

Amikor eljön a tél, előkerül az a probléma, hogy ködben, esőben és hóban kell vezetni, viszont még a rutinos vezetőkben is felmerül ilyenkor a kérdés, hogy igazából mikor is kell ezeket a ködlámpákat használni. A ködlámpát tulajdonképpen a biztonság miatt kell elsősorban használni. Az, hogy nem ismerjük a ködlámpák mechanikáját és nem tudjuk hogyan kell őket megfelelően használni egy súyos probléma, hiszen sokan arra használják ezeket, hogy jobban láthatóvá tegyék magukat, viszont természetesen nem ez a ködlámpák legfontosabb funkciója.

Hogyan működnek a ködlámpák?

A ködlámpák teljesen eltérnek az autó fényszóróitól mivel ezeket úgy tervezték, hogy megvilágítsák a perifériás látómezőt, vagyis az ön előtt levő területet, a felezővonalakat például. Ennek a megvilágítására főként akkor van szükség, amikor hull a hó vagy esik az eső. A ködlámpákkal ellentétben a hosszúfények azért jöttek létre, hogy az utat hosszában világítsák meg, tehát ha csak maga elé szeretne látni, akkor mindenképpen a fényszóróit használja, vagy a rövid-fázist, vagy a hosszút. A ködlámpák alacsonyan vannak felhelyezve az autóra, vagyis a lökhárító és a talaj között találhatóak, és ez azért van így, mert arra mindig számítani lehet, hogy a köd nagyjából 12-18 centiméterrel a talaj felett is lebeghet, és ilyenkor a ködlámpák képesek mindenféleképpen átvágni a ködön. Amiatt viszont, hogy alacsonyan vannak elhelyezve gyakran sérülnek is, például a kavicsfelverődés miatt karcolódhatnak.

Amit nem szabad megtenni a ködlámpákkal

Elsőre bár nagyon jó ötletnek tűnhet, de semmiképp sem szabad a hosszúfényekkel közlekedni ködben, mert amikor a fények elérik a víz valamilyen formáját (a köd a víz egyik formája), akkor a fény visszaverődik arról minden lehetséges irányba, így egy fényfal fog létrejönni ön előtt, és bár ez igazán mókásan hangzik, a fényfal még jobban csökkenteni fogja a látási viszonyokat az önnel szemben jövőket pedig meg fogja vakítani a fénnyel, ami senkinek nem esne jól. Ez komoly közúti dühöt is létrehozhat amire senki sem vágyik. Vannak olyan emberek akik a ködlámpákat akkor is használják ha nincsenek mostoha körülmények, viszont ezt sem szabad, mert a ködlámpákkal is meg lehet vakítani a velünk szemből jövőket hiszen a ködlámpákat úgy tervezték, hogy hihetetlenül fényesek legyenek. A ködlámpákat tehát csak erős ködben szabad használni, a rövid- illetve hosszúfényeket pedig esténként az út megvilágításától függően.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.