Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért kell kiegyensúlyozni a kereket?

Az elég világos minden autós számára, miért kell évente kétszer gumit váltani: nyáriról télire, és aztán fordítva. Az már kevésbé triviális, mindeközben miért kell a kereket a gumisnál kiegyensúlyozni. A gimicsere alkalmával mód nyílik arra, hogy jobban szemügyre vegyük az abroncsot, azt a fém keretet, ami a gumiabroncsot foglalja magában. Az esetek döntő százalékában sem látunk rajta semmi különöset, nincs komoly sérülése, teljesen hibátlannak látszik. Csakhogy a látszat csal.

Mire figyeljünk autókerék kiegyensúlyozásán

Az utolsó gumicsere óta az abroncsot számos kisebb-nagyobb trauma érte. Szembe jött egy két szegély parkoláskor, a járdáról le- és felálláskor, volt néhány komolyabb fékezés is. Ezek az események sem hagytak szemmel is látható nyomot maguk után, de megváltoztatták az abroncs alakját, ami nagy sebesség mellett, amikor a kerék nagy fordulatszámon pörög, komolyan igénybe veszi a gumi mellett az egész futóművet. A gumiszervizekben speciális műszer szolgálja a felni kiegyensúlyozását, ami azt érzékeli, hogy mennyire tér el az abroncs forgása közben annak kerülete az ideális kör pályájától.

Speciális műszer a kiegyensúlyozáshoz

Ezzel a berendezéssel egyensúlyozza ki aztán az autószerelő 10 vagy 25 grammos ellensúlyokkal, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az abroncs felületén bekövetkezett sérülések okozta súlyeltolódást ellensúlyozzák, ezzel ideális körpályán tartva a felni kerületét. A kerék kiegyensúlyozása egyébként a futómű, a felni, vagy a gumi védelmén túl biztonsági kérdés is. A rosszul kiegyensúlyozott kerék és az útfelület kapcsolata ugyanis messze van az ideálistól. Súlyos esetben ezt a vezető is érzi, mert az a benyomása, mintha a kerék ütne forgás közben. Ilyenkor a gumiabroncs megugrik az aszfalton és a tapadási együttható romlik, a kocsi veszít a stabilitásából. Ne becsüljük alá ennek jelentőségét, látogassa meg Szegeden gumiszervizünket!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.