Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért kell alvázszám az ajánlatkéréshez?

Kocsi alvázszáma

A legtöbb autószerviz el szokta kérni a forgalmi másolatát, adatait a pontos árajánlat elkészítéséhez. De vajon miért biztosabb ez a módszer? Biztosan szükség van minden benne lévő adatra? Cikkünkben utánajárunk, miért is fontos pontosan ismerni az autó gyártási idejét, alvázszámát, motorkódját és egyéb adatait. Lássuk hát!

Nem csak a gyártási év, a hónap is számíthat

Ha próbáltál már alkatrészt rendelni az autódhoz, bizonyára találkoztál már valamelyik lambdaszonda, kerékagy vagy másik termék leírásában egy jelzéssel, hogy az adott termék az autó modelljének pontosan melyik évjáratához való (év/hónaptól év/hónapig). Azért fontos a hónapot is tudni, mert előfordulhat, hogy abban az évben, amikor a kocsidat gyártották, a gyártó épp megváltoztatott, kicserélt egy alkatrészt az eredeti, elsőnek használthoz képest. Ha nem ismersz erre vonatkozó információt, akkor a legegyszerűbb módja, hogy kiderítsd, érintett-e a kocsid ebben, hogy alkatrész rendelés előtt kiszereled az érintett alkatrészt, és a termékfotó, valamint a termékleírás alapján összehasonlítod a webáruházban, boltban talált darabbal. Természetesen, ha autószervizbe viszed az autódat, ott nem kell ilyenekkel bajlódni, ők a pontos gyártási év, hónap, valamint a többi, forgalmiban található információ alapján garantáltan be tudják azonosítani a kellő terméket.

Az autógyártó igazából bármikor frissítheti a modellekben alkalmazott alkatrészeket valamilyen probléma miatt, vagy mondjuk költséghatékonysági okokból. Nem elegendő tehát csak a modell típusát és a gyártási évet megadnod ahhoz, hogy kellően pontos árajánlatot kapj. Ahogy már említettük, a gyártási év mellett a hónapot is tudnod kell – ezt az információt egyébként, ha nincs nálad épp a forgalmi, akkor a vezetőülés felőli ajtó keretén is megtalálhatod némely típusokban. Nyisd ki a sofőroldali kocsiajtót, és nézd meg, van-e a kereten, a zár alatt egy fémcímke. Ha találsz, ezen valószínűleg mindenféle infót megtalálsz a kocsidról, de a gyártási időt biztosan. Ezt keresd meg, mielőtt felhívnád a szerelőt vagy az autószervizt időpontot kérés előtt.

Az alvázszám elengedhetetlen a kellő alkatrészek kiválasztásához

Az alkatrész-vásárlás, illetve az autószervizben történő időpontkérés másik elengedhetetlen elemei a motorkód és az alvázszám. Ezeknél is előfordulhat például, hogy egy adott évjáratú modellnél is különböző VIN számmal látta el a gyártó a példányokat. Ha mondjuk a 2001-es évjáratú Mercedes-Benz E320-adhoz keresel lengőkart, de nem egyeztetsz alvázszám alapján, akkor lehet, hogy egy, a tiédtől különböző méretű lengőkart rendelnek le a kocsihoz, mert az adott évben valamikor a Mercedes másik típust kezdett el alkalmazni bennük. Érdemes lehet az autód alvázszámát elmentened a telefonodban, vagy az autóban kéznél tartani egy korábbi szervizszámlát vagy az autó biztosítási papírját, amin feltehetőleg szerepel a VIN szám is. Az adatok pontos egyeztetésével tehát nem csak időt és pénzt, de energiát is spórolhatsz.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!