Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért jobb az R-1234yf hűtőközeg, mint az elődjei?

Klímakapcsolók a kocsiban

Tudja Ön, hogy milyen hűtőközeg van gépjárműve klímaberendezésében? Ne ijedjen meg, az emberek többsége valószínűleg nemmel válaszolna erre a kérdésre. Nem árt azonban tudni, hogy mi az az R-1234yf és miért is jobb, mint az elődei – hogy alkalomadtán Ön is rákérdezhessen szervizében erre a sokak által elhanyagolt részletre.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer az R-134a

Ahhoz, hogy kiderüljön, miért jobb az új, R-1234yf kódnévvel illetett hűtőközeg, a közvetlen elődjét, az R-143a rövidítésű hűtőközeget kell először bemutatnunk. A légkondicionáló berendezések még az előző évezred 90-es éveiben kezdték el használni ezt az anyagot. Akkortájt a környezetszennyezés és az ezzel kapcsolatos problémák napirenden tartása nem volt jellemző, éppen ezért nem is csoda, hogy a legelső dolog, amit az R-134a-ról tudni kell az az, hogy rendkívüli módon káros a környezetre. Az anyag GWP értéke (Globális felmelegedési potenciál, 1 GWP egy tonna CO2 kibocsájtása) megdöbbentő, 1430. Nem csoda tehát, hogy amint a környezettudatosság valamelyest is előtérbe került, a döntéshozók a régi hűtőközeg lecserélése mellett tették le voksukat.

A megmentő(?) szerepében – az R-1234yf

Az EU szabályozásának megfelelően, 2017-től minden újonnan forgalomba helyezett gépjármű az új típusú, környezetre kevésbé káros R-1234yf hűtőközeggel kell, hogy működjön. Az új anyag GWP együtthatója csupán 4. Összehasonlítva az előző anyag értékével látható, hogy az új változat, noha fizikai tulajdonságaiban javarészt megegyezik elődjével, a környezetre való hatás tekintetében sokkal „zöldebb”. Mint ahogy a legtöbb hasonló esetben, itt sem hozott a váltás osztatlan sikert. Egyrészt, mint arra több kutatócsoport is felhívta a figyelmet, az új változat gyúlékonyabb elődjénél, egy esetleges égés során veszélyes gázokat szabadíthat fel. A jó hír ugyanakkor az, hogy kísérletek során bebizonyosodott, hogy elektromos szikra nem tudja lángra lobbantani, a Honeywell szakembereinek csak kompresszor olajjal vegyítve, 900 Celsius-fok körüli hőmérsékleten sikerült meggyújtaniuk. Így tehát az átlagember számára nem veszélyes, azonban a szerelőműhelyekben nem árt az odafigyelés – mivel nehezebb a levegőnél, a szerelőakna könnyen megtelhet vele – kötelező óránként többször is szellőztetni az ezzel foglalkozó műhelyek esetében. Másrészről az ára is lehengerlő, elődjével összehasonlítva mindegy ötszörös költséggel kell számolnunk csere esetén. Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy autónk milyen hűtőközeggel rendelkezik, forduljunk szakemberhez, előfordulhat, hogy esetünkben is eljött a csere ideje.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata