Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi történik, ha meghibásodik az ABS?

Honda pedálok

Tudod egyáltalán mi az az ABS? És azt, hogy a berendezés hiánya komoly veszélyforrás is lehet? Éppen ezért, ha világít a blokkolásgátló piktogramja, mindenképpen vidd szervizbe, mert egy átlagos sofőr biztosan nem tudja megszerelni.

Mi is az az ABS fékrendszer?

Ahhoz, hogy megtudjuk, mi történik, ha meghibásodik az ABS, tisztában kell lennünk azzal, hogy egyáltalán mit jelent a kifejezés. Az ABS az Anti locking Braking System, magyarul az olyan blokkoló fékrendszer, amelyik nem zár. Azonban a legismertebb magyar elnevezése természetesen a blokkolásgátló. Satufékezés esetén a régebbi típusú autóknál a fékrendszer egész egyszerűen megállította, azaz blokkolta a kerekeket. Így azonban kocsit egyáltalán nem lehet kormányozni, és egyenesben sem lehet tartani.

Ha ehhez hozzájön valamilyen kedvezőtlen időjárási körülmény, például hó, jég vagy egyszerűen csak egy nagyobb eső, akkor az katasztrófához vezethet. A megoldás egyszerű, de pánikhelyzetben nem biztos, hogy mindenkinek eszébe jut: ha rövid időre felengeded a féket csúszás közben, akkor az autó kormányozhatóvá válik, lelassíthatod a kocsit, és újból rátérhetsz a helyes útra. Az ABS fékrendszer ezért felel: a fékezés száz százalékos, ám a kerekek mozgathatók maradnak, egészen a kocsi megállásáig gördülékenyek maradnak. Hatalmas előnye, hogy az ABS rendszerrel rendelkező autónál a jármű nem gyűjti össze maga előtt a törmeléket, az ágakat vagy éppen a téli csapadékokat.

Az ABS tipikus hibái

Mivel remélhetőleg nem kell sokszor használnod, mert nem kerülsz olyan helyzetbe, így nem valószínű, hogy túl gyakran hibásodik majd meg. Ha mégis történik valamilyen probléma, akkor azt igen könnyű észrevenni. Ilyenkor ugyanis a műszerfalon világít az őt jelölő piktogramm. Ilyenkor sajnos nincs mit tenni, el kell látogatni egy fékszervizbe, az átlagos autós ugyanis nem tudja kijavítani a hibát. Egyetlen dolgot kérünk szépen: ne halogasd! Ha mégis azt teszed, nem csak magadat, hanem a
többi embert is veszélybe sodrod, akik részt vesznek a közlekedésben.

Így javítják: a szakemberek légtelenítik, megvizsgálják, hogy mivel van gond: a hidraulikával vagy a szelepekkel, esetleg a blokkolásgátló jeladójával. Hogyan tudunk meggyőződni róla, hogy működik az ABS? Ha nincs rajtunk kívül más a kocsiban és egyetlen más, közlekedésben résztvevő sincs a környéken, ami amúgy is kihalt, akkor érdemes egy hatalmasat fékezni, és tesztelni, hogy működik-e a rendszer. Legyünk azonban nagyon óvatosak és körültekintőek, tényleg csak akkor végezzük el a tesztet, ha száz százalékosan biztosak vagyunk benne, senkinek sem eshet bántódása, ha nem működik az ABS, vagy, mert megijed a mozdulatsortól.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata