Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi történik, ha meghibásodik az ABS?

Honda pedálok

Tudod egyáltalán mi az az ABS? És azt, hogy a berendezés hiánya komoly veszélyforrás is lehet? Éppen ezért, ha világít a blokkolásgátló piktogramja, mindenképpen vidd szervizbe, mert egy átlagos sofőr biztosan nem tudja megszerelni.

Mi is az az ABS fékrendszer?

Ahhoz, hogy megtudjuk, mi történik, ha meghibásodik az ABS, tisztában kell lennünk azzal, hogy egyáltalán mit jelent a kifejezés. Az ABS az Anti locking Braking System, magyarul az olyan blokkoló fékrendszer, amelyik nem zár. Azonban a legismertebb magyar elnevezése természetesen a blokkolásgátló. Satufékezés esetén a régebbi típusú autóknál a fékrendszer egész egyszerűen megállította, azaz blokkolta a kerekeket. Így azonban kocsit egyáltalán nem lehet kormányozni, és egyenesben sem lehet tartani.

Ha ehhez hozzájön valamilyen kedvezőtlen időjárási körülmény, például hó, jég vagy egyszerűen csak egy nagyobb eső, akkor az katasztrófához vezethet. A megoldás egyszerű, de pánikhelyzetben nem biztos, hogy mindenkinek eszébe jut: ha rövid időre felengeded a féket csúszás közben, akkor az autó kormányozhatóvá válik, lelassíthatod a kocsit, és újból rátérhetsz a helyes útra. Az ABS fékrendszer ezért felel: a fékezés száz százalékos, ám a kerekek mozgathatók maradnak, egészen a kocsi megállásáig gördülékenyek maradnak. Hatalmas előnye, hogy az ABS rendszerrel rendelkező autónál a jármű nem gyűjti össze maga előtt a törmeléket, az ágakat vagy éppen a téli csapadékokat.

Az ABS tipikus hibái

Mivel remélhetőleg nem kell sokszor használnod, mert nem kerülsz olyan helyzetbe, így nem valószínű, hogy túl gyakran hibásodik majd meg. Ha mégis történik valamilyen probléma, akkor azt igen könnyű észrevenni. Ilyenkor ugyanis a műszerfalon világít az őt jelölő piktogramm. Ilyenkor sajnos nincs mit tenni, el kell látogatni egy fékszervizbe, az átlagos autós ugyanis nem tudja kijavítani a hibát. Egyetlen dolgot kérünk szépen: ne halogasd! Ha mégis azt teszed, nem csak magadat, hanem a
többi embert is veszélybe sodrod, akik részt vesznek a közlekedésben.

Így javítják: a szakemberek légtelenítik, megvizsgálják, hogy mivel van gond: a hidraulikával vagy a szelepekkel, esetleg a blokkolásgátló jeladójával. Hogyan tudunk meggyőződni róla, hogy működik az ABS? Ha nincs rajtunk kívül más a kocsiban és egyetlen más, közlekedésben résztvevő sincs a környéken, ami amúgy is kihalt, akkor érdemes egy hatalmasat fékezni, és tesztelni, hogy működik-e a rendszer. Legyünk azonban nagyon óvatosak és körültekintőek, tényleg csak akkor végezzük el a tesztet, ha száz százalékosan biztosak vagyunk benne, senkinek sem eshet bántódása, ha nem működik az ABS, vagy, mert megijed a mozdulatsortól.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!