Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi számít „normális” olajfogyásnak? Mi fér még bele?

olajszint ellenőrzése

A motorolaj a motor nélkülözhetetlen kiegészítője. Számtalan hasznos tulajdonsággal rendelkezik, azonban figyelni kell rá, elhasználódhat, elöregedhet, sőt kritikus szint alá csökkenhet a mennyisége is. Mi lehet az oka a motorolaj fogyásának? Mennyi olajat fogyaszt egy autó? Ezekre a kérdésekre keressük a választ!

A motorolaj szerepe

Az autó motorja hatalmas terhelésnek van kitéve, egyes alkatrészei hihetetlen ütemben pörögnek, ráadásul még extrém magas hőmérséklettel is meg kell, hogy birkózzanak. A folyamatos mozgás azt eredményezi, hogy az egymáson forgó fémes elemek állandóan koptatják egymást, ezért hamar elhasználódnak, nem kevés pénzért cserélni kell őket. Van azonban egy folyadék, amely arra hivatott, hogy segítse a motor munkáját, és megvédje az alkatrészeit. Ez a motorolaj, amely vékony filmréteget von a fémes elemek közé, így akadályozva meg azt, hogy ezek munka közben kárt tegyenek egymásban. Fontos szerepet játszik továbbá abban, hogy megfelelő hőmérsékleti tartományban tudjon működni a motor, vagyis az erőforrás hűtésében is nélkülözhetetlen feladatokat lát el. A hozzáadott adalékanyagoknak hála a korróziótól is védi a motor alkatrészeit. Nekünk egy fontos dolgot kell szem előtt tartanunk: bizonyos időközönként, vagy hosszabb utak előtt ellenőrizzük le a folyadék szintjét, közben pedig meg tudjuk vizsgálni azt is, hogy a minősége megfelelő-e. Ha bármelyikkel elégedetlenek vagyunk, akkor lépnünk kell. Ha minőségi kifogásunk van, akkor segít az olajcsere, ha pedig a motorolaj mennyiségét keveselljük, akkor pótolnunk kell a hiányzó részt. Mindig tartsunk magunknál az autónk típusának megfelelő motorolajból egy flakonnal, így bármikor utántölthetjük a tartályt. Egy kérdés azonban felmerülhet bennünk: miért csökkent a folyadék szintje? Hova tűnik a motorolaj?

Mennyi motorolajat fogyaszt az autó?

Minden gépjárműnek van egy normális, kalkulálható olajfogyása. Ez általában minimális, optimális esetben nincs akkora mennyiségű, hogy problémát okozzon. Ha tartjuk magunkat az ajánlott éves vagy a tíz-tizenötezer futott kilométerenkénti olajcseréhez, akkor sokszor észre sem vesszük, hogy eltűnt egy kevés a folyadékból. Az autók öregedésével azonban az olajfogyás várhatóan növekedni fog, akár a fél litert is meghaladhatja ezer kilométerenként. Ekkora mennyiségnél mondják, hogy az autó eszi az olajat. A motorolaj fogyása több tényezőtől is függhet. Számít a használt folyadék minősége, az autó műszaki állapota, valamint a vezetési stílus, de a gépjármű használati módja is. Ha nagyobb távolságokat teszünk meg egy-egy út során, akkor valamennyivel több motorolaj fogyhat, a folyadéknak ugyanis van egy természetes párolgása, amely vezetés közben következik be. Ha rövid, városi utakat teszünk meg, akkor ez még nem tud megvalósulni. Ezzel összefüggésben az is igaz, hogy agresszívabb vezetési stílussal is több olajfogyást várhatunk. A nagyobb teljesítmény több munkára készteti a motor mellett a folyadékot is, ami szintén elősegíti az olajszint csökkenését. Az sem elhanyagolható tényező, hogy milyen állapotban van az autónk. A különböző tömítések elöregedése miatt szivároghat a motorolaj, ami nagyban megnövelheti a keletkező hiányt. Az is előfordulhat, hogy valami más alkatrész sérülése miatt fogy a folyadék, vagy éppen az, hogy a motorolaj tartályán van repedés, károsodás. Normál esetben a gyártók négy és nyolc deciliter közé teszik a természetes motorolaj fogyását, ha ennél nagyobb értékkel találkozunk, akkor érdemes valamilyen más alkatrész problémájára gyanakodnunk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!