Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi okozhat kattogó hangot a kerék felől?

Féltengely a keréknél

Hogy megy az autódiagnosztika hallás alapján? Tisztában vagy vele, hogy az egyes furcsa zajok milyen hibákra utalhatnak a járgányodban? Lehet, hogy nem is gondolnád, de néhány szokatlan hanghatás bizony konkrét problémáról árulkodhat, így nem árt, ha nyitott füllel kagylózod a szokatlan zörejeket kocsikázás közben. Azt például tudtad, hogy ha kattogó hangot észlelsz a kerék felől, akkor valószínűleg a féltengely slamasztikájával állsz szemben? Gyere, nézzünk utána az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalóknak!

Mi is ez a féltengely?

A hajtáslánc egyik kardinális komponense a féltengely, illetve a vele szimbiózisban élő féltengelycsukló. Ők ketten viszik át a nyomatékot a differenciálműből a kerekek irányába. Igen-igen, jól érzed, fölöttébb megerőltető feladatot teljesítenek, így nyilvánvaló, hogy nagyon nem mindegy a velük kapcsolatos gyártási anyaghasználat, és persze a vezetési stílusunkkal is sokat tehetünk az élettartamuk meghosszabbításáért. Ha jobban belegondolunk, tulajdonképpen két összetevővel terhelődik ez az élettársi kapcsolatban lévő alkatrész páros, az egyik az autó össztömege, amihez nyilvánvalóan hozzáadódik az utasok által képviselt súlytöbblet is, a másik pedig az általuk közvetített nyomaték hordereje. Ergo a sok üzemóra és a jelentős túlsúly katalizátorként működik a kopásuk és az elhasználódásuk tekintetében. Az biztos, hogy a rendszeres kenőanyag használattal biztosított karbantartás életelixírként funkcionálhat velük kapcsolatban, de nem árt, ha felhagysz az erőszakos vezetési modorral is. Felejtsd el például a hirtelen, padlógázzal történő indításokat és az átmenet nélküli gyorsításokat is! De, ami talán még ezeknél is fontosabb, hogy eltekert kormánynál mellőzd a gázpedál izomból történő taposását, mert ilyenkor eleve nagyobb a féltengelyre irányuló terhelés.

A meghibásodás metódusa, illetve ennek jelei

A féltengely hiba tehát általában kopás formájában realizálódik, az első erre utaló jel pedig, a kattogó hang a kerék felől. De vajon ezt mi okozza? A féltengelycsuklót összesen négy elem alkotja, a golyók, a kosár, a csillag és a gumiharang. Problémás mértékű kopásnál a harangban és csillagban található golyópálya tönkremegy, és az így képződő résbe beesik a golyó. Ez okozza a kattogó alapzajt. Alapból a gumiharang rendeltetése, hogy meggátolja a féltengely elszennyeződését. Anyagából adódóan ez egy sérülékenyebb alkatrész, szakadása esetén nyilván nem tudja hiánytalanul betölteni védelmi funkcióját, amivel sajnos beindul a féltengely kopási procedúrája is, így tanácsos időközönként ellenőrizni ezt a leginkább kényes összetevőt, mert ezzel nagyban hozzájárulhatunk a domináns részek hosszabb üzemidejéhez. Tartsuk szem előtt azt is, hogy a féltengelycsukló károsodása beindítja a dominó effektust, mert nem csupán a féltengely amortizációját indíthatja be, de lötyögése a sebességváltóra és a differenciálműre is egyértelműen káros rezonanciákat indukál.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata