fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mi is az a bűvös cuppánt csavar?

Utánfutó

A cuppánt csavar nem más, mint az úgynevezett laprugó lefogató kengyel, amely jelenlétével a stabilitáshoz járul hozzá. Mi a cuppánt csavar pontos feladata? Mit érdemes tudni róla erről az alkatrészről? Hogyan alkalmazhatóak a hagyományos laprugók? Milyen hátrányai lehetnek? Eláruljuk a válaszokat, továbbá arra is kitérünk, hogy milyen megoldás ismert a laprugó hátrányára.

A hagyományos laprugókat a haszongépjárműveknél használják

A különféle gépjárművekben használt rugók típusai eltérnek egymástól. Az acélrugók mellett szerepet kapnak a gázrugók. Ezen alkatrészek feladata a gépjármű lengési tulajdonságainak meghatározása. A hagyományos laprugókat a haszongépjárművek esetében alkalmazzák, leginkább a kis és közepes teherautókban. Milyen a hagyományos laprugó? Egy-két főlapból és számos melléklapból áll, melyek vastagsága és szélessége állandó. A laprugók a rugóerő mellett hossz- és keresztirányú erőt is fel tudnak venni. Kitűnően ellátják a feladatukat felfüggesztő elemként, melynek a folyamata a következő. A laprugó két vége között a távolság, valamint az íveltség változik, miközben a futómű ki- és berugózik. A laprugó főlapjának egyik vége egy csapszeg által csatlakozik az alvázhoz, míg a másik vége elmozdulhat. Utóbbihoz egy ívelt támaszték vagy pedig egy lengő kengyel járul hozzá. A cuppánt csavar a laprugó lefogató kengyel, mely a stabilitást hivatott szolgálni.

Számos pozitív tulajdonság mellett hátrányokkal is rendelkezik a laprugó

A hagyományos laprugó szerkezete viszonylag egyszerű. Ebből kifolyólag nem rendelkezik nagy karbantartási igénnyel sem. Továbbá kis helyigénnyel bír és hozzájárul a felfüggesztés egyszerűsítéséhez. Mindez együttesen járul hozzá a hagyományos laprugó népszerűségéhez. Azonban a számos pozitív tulajdonság mellett hátrányokkal is rendelkezik. Ezek a hátrányok leginkább lengésdinamikai szempontból jelentkeznek. Ide sorolható például, hogy nagy a belső csillapítása, mivel több lap egymáson elcsúszik. Milyen probléma adódik ebből? Kis sebesség esetén vagy előnytelen útfelületen túl nagy csillapítást eredményez, míg nagy sebességnél pedig túl keveset. Természetesen van megoldás az említett problémára, mellyel a lengésdinamika szempontjából kivédhető a laprugó említett hátrányos tulajdonsága. Súrlódáscsökkentő műanyag betéteket kell elhelyezni a hagyományos laprugó egyes lapjai közé. A laprugók elengedhetetlen elemei a rugózási rendszernek, fontos, hogy beszerzésük során kizárólag megfelelő minőségű változatra essen a választás.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.

Tájékoztatjuk, hogy 2021.12.24. és 2022.01.02. között ZÁRVA tartunk. 2022.01.03-tól a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Üdvözlettel: KA csapata