Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mi a különbség a GTI és a GSI között? Melyik micsoda?

Piros Volkswagen GTI

Azoknak, akik jártasak az autók világában, biztosan ismerősen hangzik a GTI és a GSI kifejezés, ám sokan nem tudják, hogy pontosan mit is jelentenek, milyen kocsikat szokás ezekkel a jelzőkkel illetni. Cikkünkben most ezt a két típust szeretnénk jobban megismertetni olvasóinkkal.

GTI (gran turismo injection)

A GTI kifejezés eredendően a Gran Turismo szóösszetételből ered, amit a Volkswagen egészített ki egy i betűvel, ami az injektorra utal. A Gran Turismo egyébként egy hivatalos kategória megnevezés a nemzetközi autósport világában, amivel a nagyteljesítményű, sportos túrakocsikat jelölik. A kifejezést még a II. világháború és a nagy olajárrobbanás közötti időszakban kezdték el használni a 6-12 hengeres, 5 és még több literes motorú utazókocsikra. A nagy motorhoz nagy tank dukált, ezért a csomagtér csak jelképes méretűre rúgott az autóban, de ennek ellenére mégis inkább hosszabb távokra használták, és nagyon kedvelték viszonylag nagy végsebességének (kb. 200 km/h) köszönhetően. A GT-vel jelölt autókat tehát úgy lehetett hajtani, mint a sportkocsikat, de közel sem rázták ki annyira az emberből a bélést, ill. nem voltak olyan hangosak, mi több még a rádiót is lehetett hallani vezetés közben. Az 1970-es évektől kezdve egyre kompaktabb méretbe öntötték a GT illetésű autókat. Azóta is az inkább gyorsabb, robosztusabb kocsikat emelik ki társaik közül a GT jelzéssel.

Az i betű hozzácsatolásával a Volkswagen egy új kategóriát vezetett be, a GTI-t, vagyis a szintén nagyteljesítményű, kompakt sportlimuzinokét. A VW fanok biztosan tudják, hogy a legismertebb típus a Golf GTi, ami már az 1970-es évek óta szerves részét képezi a gyártó modellkínálatának. Ha pontosabbak akarunk lenni, akkor az 1975-ös Golf volt az első sportváltozat, amely megkapta ezt a megnevezést, ám a többi ilyen nevű kocsi mellett ennek a modellnek már nem egy karburátor, hanem a Bosch K-Jetronic mechanikus befecskendező adagolta az üzemanyagot. Az új alkatrész akkora újdonságnak számított, hogy a GT rövidítést kiegészítették az injektort jelölő i betűvel. A Volkswagen későn kapott észhez, és nem védette le a GTI elnevezést, így azóta más autógyártók – pl. Peugeot, Nissan vagy Suzuki – is előszeretettel jelölik vele modelljeiket.

GSI (grand sport injection)

A GSI mozaikszó magyarra fordítva, szó szerint azt jelenti, hogy nagy sport befecskendező. Ezt a jelzőt szintén egy német autógyár, nevezetesen az Opel találta ki. A gyártó a sportosabb modelljeit akarta kiemelni a többi közül az elnevezéssel, elsőként a B Kadett kapta meg a GSI kiegészítést. Az alapkoncepció az volt, hogy egy kis karosszériába nagy motort szereljenek. A koncepció azóta sem változott: „minél erősebb motor, minél kisebb karosszériába”. A következő generációs Kadettek bizonyos modelljei között szériáról szériára szállt a GSI jelző. Az 1987-es év azonban egy kis fordulópontot jelentett; már a Corsa GSI is az Opel termékpalettájára került. A kistestvér – akárcsak a nagy – keményebb spoilerrel és futóművel ékeskedett. Ezt követően 1991-ben mutatták be az első F Astrát, amivel egyidejűleg az Astra GSI-t is a nagyközönség elé tárták. Az új modellt a Kadetteknél jelentősen lágyabb rugózással és sokkal nívósabb belső térrel szerelték fel. Az Astra GSI-k történetének 1998-ban vége szakadt, amikor is a G Astrákat már csak OPC-vel jelölték, GSI verzió nem készült belőlük.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.