Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi a baj, ha beindul a műszerfalon a szökőkút?

hibakod-kiolvaso

Az újabb gyártású autóknál már szinte minden a számítógépbe fut be, így nem kell olyan sokat keresgélni, mi lehet a hiba. Na de hogyan értelmezzük a hibakódokat, ha nem akarunk minden alkalommal szervizbe menni?

Leolvasás: szervizben vagy otthon?

Ma már nem kell hosszan tanakodni, mi lehet a baj, ha viszonylag új gyártású autót vezetünk. Az autó „központi agyába”, a számítógépbe minden adat befut a jármű állapotáról, és képes azt jól érthetően jelezni is. Erre több lehetőség is áll előttünk: a legkézenfekvőbb az autószerviz. A hibakód-leolvasás ugyan nem ingyenes, de ha szükség van rá, helyben van rögtön a segítség. A kódot értelmezik, árajánlatot készítenek, ha a tulajdonos ezt elfogadja, az autót helyrehozzák, a kódot törlik, a sofőrnek a végén csak fizetnie kell. A szervizekben, autós szaküzletekben, webshopokban vásárolhatunk is leolvasót, amellyel házilag is beazonosíthatjuk a hibát, és ha elhárítása nem haladja meg a képességeinket, törölhetjük is a hibakódot. Választhatunk számítógéppel használható vagy kézi műszert, lehet kapni márkaspecifikus és minden márkához használható, univerzális eszközöket egyaránt. Így is lehet, hogy szervizben köt ki az autó, de minden hibakód-olvasásért nem kell bevinnünk, amivel időt is spórolunk.

Megérteni, mit üzen a gép

Bár ettől a számítógépek vezérelte világban kezdünk elszokni, segíthet a hibák felismerésében saját szemünk és agyunk is. Azt például jó, ha tudjuk, hogy ha pirosan világít egy-egy jelzés, a probléma megoldását nem szabad halogatni, de a sárgánál se jövő félévre tervezzük be a szervizt! A kódokhoz tartozó piktogram is segíthet megérteni, mit üzen a gép – bár van olyan típus, amely egyszerűen kiírja, mit akar, és ha értünk azon a nyelven, amelyen a szoftver „beszél”, nyert ügyünk van. A cuki kis szökőkút például arra próbál figyelmeztetni, hogy hamarosan elfogy az ablakmosó folyadék – ajánlott átböngészni a számkódokat és a hozzájuk tartozó piktogramokat, sok közülük logikus és könnyen megjegyezhető. Kis falvakban is láttuk kiírva magánházaknál: hibakód olvasás-törlés – ez is jelzi, hogy mindennapos problémával van dolgunk. Két éve felmérés készült arról, mennyire ismerik a magyar autósok a műszerfalon világító hibajelzéseket, és az derült ki: tíz százaléknál aktuálisan is világított valamilyen hibajelző piktogram a műszerfalon. Tanulni sohasem késő, jó, ha gép nélkül is képben vagyunk a főbb hibajelzésekkel – életet is menthet a gyors hibafelismerés és szervizelés. Több piktogram lehet, amely márkaspecifikus, ilyenkor a használati utasítás segíthet dekódolni, de sok köztük az egyezményes jelzés.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.