fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mi a baj, ha beindul a műszerfalon a szökőkút?

hibakod-kiolvaso

Az újabb gyártású autóknál már szinte minden a számítógépbe fut be, így nem kell olyan sokat keresgélni, mi lehet a hiba. Na de hogyan értelmezzük a hibakódokat, ha nem akarunk minden alkalommal szervizbe menni?

Leolvasás: szervizben vagy otthon?

Ma már nem kell hosszan tanakodni, mi lehet a baj, ha viszonylag új gyártású autót vezetünk. Az autó „központi agyába”, a számítógépbe minden adat befut a jármű állapotáról, és képes azt jól érthetően jelezni is. Erre több lehetőség is áll előttünk: a legkézenfekvőbb az autószerviz. A hibakód-leolvasás ugyan nem ingyenes, de ha szükség van rá, helyben van rögtön a segítség. A kódot értelmezik, árajánlatot készítenek, ha a tulajdonos ezt elfogadja, az autót helyrehozzák, a kódot törlik, a sofőrnek a végén csak fizetnie kell. A szervizekben, autós szaküzletekben, webshopokban vásárolhatunk is leolvasót, amellyel házilag is beazonosíthatjuk a hibát, és ha elhárítása nem haladja meg a képességeinket, törölhetjük is a hibakódot. Választhatunk számítógéppel használható vagy kézi műszert, lehet kapni márkaspecifikus és minden márkához használható, univerzális eszközöket egyaránt. Így is lehet, hogy szervizben köt ki az autó, de minden hibakód-olvasásért nem kell bevinnünk, amivel időt is spórolunk.

Megérteni, mit üzen a gép

Bár ettől a számítógépek vezérelte világban kezdünk elszokni, segíthet a hibák felismerésében saját szemünk és agyunk is. Azt például jó, ha tudjuk, hogy ha pirosan világít egy-egy jelzés, a probléma megoldását nem szabad halogatni, de a sárgánál se jövő félévre tervezzük be a szervizt! A kódokhoz tartozó piktogram is segíthet megérteni, mit üzen a gép – bár van olyan típus, amely egyszerűen kiírja, mit akar, és ha értünk azon a nyelven, amelyen a szoftver „beszél”, nyert ügyünk van. A cuki kis szökőkút például arra próbál figyelmeztetni, hogy hamarosan elfogy az ablakmosó folyadék – ajánlott átböngészni a számkódokat és a hozzájuk tartozó piktogramokat, sok közülük logikus és könnyen megjegyezhető. Kis falvakban is láttuk kiírva magánházaknál: hibakód olvasás-törlés – ez is jelzi, hogy mindennapos problémával van dolgunk. Két éve felmérés készült arról, mennyire ismerik a magyar autósok a műszerfalon világító hibajelzéseket, és az derült ki: tíz százaléknál aktuálisan is világított valamilyen hibajelző piktogram a műszerfalon. Tanulni sohasem késő, jó, ha gép nélkül is képben vagyunk a főbb hibajelzésekkel – életet is menthet a gyors hibafelismerés és szervizelés. Több piktogram lehet, amely márkaspecifikus, ilyenkor a használati utasítás segíthet dekódolni, de sok köztük az egyezményes jelzés.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.

Tájékoztatjuk, hogy 2021.12.24. és 2022.01.02. között ZÁRVA tartunk. 2022.01.03-tól a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Üdvözlettel: KA csapata