fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Megoldódhat a vízen való felúszás problémája az autóvezetésben

Esik az eső, alig látni, bárhogy megy az ablaktörlő, ráadásul meg is csúszik az autó – az egyik legrosszabb forgatókönyv egy sofőr számára. A vízen való felúszás problémájával is foglalkozik már az autóipar, ráadásul egy elképesztően összetett rendszer azzal kecsegtet, hogy teljesen kiküszöbölhető a probléma.

Vízen való felúszás, azaz aquaplaning

A német Continental cégcsoport egy olyan problémára keresi a megoldást, amely túlzás nélkül minden, a közlekedésben részt vevő jármű számára jelentős: ez a vízen való felúszás, angol kifejezéssel az aquaplaning. Az a szituáció, amikor megszűnik a jármű tapadása, és kis túlzással csak az égiekhez tudunk fohászkodni, hogy ne legyen baja a kocsinak, motornak, teherautónak, amit vezetünk. Most azonban egy jelzőrendszerről érkezett hír, amely környezetfigyelő kamerák és a gumiabroncs információs rendszer szenzorjainak jelzésein alapul, ezek segítségével pedig időt ad a járműnek a felúszás megakadályozására. Ha nagyon egyszerűen akarjuk elmagyarázni a működését, akkor elég elképzelni egy olyan hálózatot, amelyben a kamerák felismerik a jellegzetes fröccsenési és permetezési mintákat, amelyek alapján már korán azonosítható a vízen való felúszás, majd a gumiabroncs-információs rendszer jele figyelmeztet a fenyegető veszélyre.

Mire az emberi agy észreveszi, már késő

Ez a probléma márkától és modelltől függetlenül mindenki számára nehézségeket okoz, legyen szó manuális vagy automata járműről. A fent részletezett újítás nagy lépést jelenthet az úgynevezett Vision Zero felé, amely egy nemzetközi kifejezés a teljes balesetmentességre, a közúti halálesetek, sérültek és balesetek számának nullára szorítása felé vezető úton. Borzasztó összetett rendszert kellett ehhez kidolgozni, amely bevonja a gumiabroncsokat, az azokhoz tartozó érzékelőrendszereket, a kamerákat, az algoritmusokat, a fékműködést és az emberi tényezőt is. A cél az, hogy teljes mértékben megelőzzék az első kerekek felúszását. Van azonban más haszna is: kiszámítható a segítségével a mindenkori útviszonyokhoz ajánlott optimális sebesség, amely egyrészt segít a sofőrnek, másrészt – kicsit a jövőbe nézve – az önvezető járművek számára is fontos információ lehet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy mire az emberi agy észreveszi és tudatosítja a sofőrben, hogy a jármű felúszik a vízen, akkor már általában késő bármit csinálni, csak „szurkolni” lehet azért, hogy ne következzen be tragédia. A németek által fejlesztett rendszernek köszönhetően ezt az észlelést teljesen átvenné a kocsi, és még időben figyelmeztetne a veszélyre.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.

Tájékoztatjuk, hogy 2021.12.24. és 2022.01.02. között ZÁRVA tartunk. 2022.01.03-tól a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Üdvözlettel: KA csapata