Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A megfelelő futómű-beállítás fontossága

Sokak számára nem elég egyértelmű, hogy miért is olyan fontos a megfelelő futómű-beállítás, amikor az autójukról van szó. Pedig ezzel az egyszerű manőverrel rengeteg időt, pénzt, és utánajárást spórolhatunk. Sajnos azonban nem lehet „házilag” elvégezni ezt, hanem szükség van szakértői segítségre is. Szerencsére már bevett szokásnak számít ez a munkálat a szervizelők körében, úgyhogy teljesen biztosan elvégzik majd, viszonylag kevés idő alatt.

Mi a futómű?

A futómű az autó azon része, amely azért felelős, hogy maga a jármű megtalálja a tökéletes kapcsolatot és egyensúlyt a talajjal. Ha ez megvan, akkor zavartalanul utazhatunk, mehetünk előre, tolathatunk, kanyarodhatunk úgy, és abban az irányban, ahogy kedvünk tartja. Viszont ha a futómű nincs tökéletesen beállítva, akkor mindezek a dolgok nem teljesülnek. Ennek nem csak a kényelmes vezetésre lehetnek kihatásai, hanem nagyon súlyos, halálos balesetet is okozhatnak. Ezért, ha az autónkat ellenőriztetjük, minden alkalommal nézessük meg, hogy megfelelő-e a beállítás. Bár a szakemberek ezt általában maguktól is megteszik, nem árt, ha mi is tudjuk, és odafigyelünk rá. Ha elhanyagoljuk ezt a dolgot, vagy észrevesszük, de nem megyünk el megcsináltatni, akkor az olyan mértékű felelőtlenségre utal, hogy komolyan el kell gondolkoznunk rajta, hogy érdemes-e nekünk sofőrnek lenni. Szerencsére azonban a legtöbb ember tisztában van ezzel, és nagyon figyel a dolgokra.

A futómű beállításai

Mivel nagyon sok feladatot látnak el, a beállításnak is több dologra kell összpontosítania egyszerre. Ha valamelyik hibás, akkor az kihatással lehet a többire is, úgyhogy nagyon oda kell figyelni, hogy miként és milyen alapossággal történik a folyamat. A kerékbeállítás szerepe az, hogy tökéletesítse a kerekek dőlésszögét a kanyarokban. Ezzel kapcsolatos a kerekek összetartásának kérdésköre is, amely az egymással szemközti párhuzamos kerekek helyes beállítására reflektál. A többi beállítás általában a csapszeg körül forog. Ezt a kormánybeállítások stabilitásának beállítása követi. Ha tisztában vagyunk mindezekkel, és rendszeresen ellenőriztetjük is őket, akkor nem akad majd problémánk a futómű beállításokkal és zavartalanul autózhatunk majd. Ezek a beállítások szerencsére nem kerülnek olyan sok pénzbe, és általában minden autótulajdonos beleszámítja a kocsija fenntartásának összegébe is. A szerelőknek pedig már annyira bevett szokásnak számít, hogy szinte lehetetlen, hogy rosszul végezzék el a feladatot.