Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Lehet törvényes bizonyíték a fedélzeti kamera felvétele?

Mini fedélzeti kamera

Ahogy szerte a világon, úgy Magyarországon is egyre népszerűbbé válik a fedélzeti kamera használata. Ezzel a kis kütyüvel gyakorlatilag mindent felvehetünk, és tárolhatunk egy ideg, ami az autónk előtt zajlik. Épp ezért sokan bizonyítás céllal készítenek felvételeket, pl. baleseteknél, koccanásoknál, egyéb szabálytalankodásoknál. De vajon tényleg fel lehet használni ezeket a felvételeket hivatalosan is? Nem sértik az érintettek személyiségi jogait? Cikkünkben ennek jártunk utána.

Magyarországon nincs érvényben erre vonatkozó törvény

Hazánkban nincs érvényben olyan szabályozás, amely tiltaná a fedélzeti kamerák alkalmazását. Valójában semmilyen szabályozás nincs, ami kifejtené, szabad-e vagy tilos daschcam-et használni. A gyakorlatban egy, a kamera által megörökített bűncselekmény vagy baleset esetén a rendőrség a lehető legtöbb rendelkezésre álló, bizonyító erejű forrást igyekszik alkalmazni. Így szükség esetén a hatóság a kamerát is átadja az ügyészségnek s ezután a bíróság feladata, jogköre eldönteni, hogy elfogadja-e bizonyítékként a daschcam felvételeit. A biztosítással kapcsolatos ügyeknél is hasonlóan jól jöhet egy ilyen videó. Minden kérdéses ügyben a cég hatásköre annak mérlegelése, hogy bizonyító erejű-e a felvétel.

Tehát, ugyan bizonyos szituációkban bizonyítékként is szolgálhatnak a felvételek, de vigyáznunk kell, hogy ne sértsük meg vele a szereplők személyiségi jogait. Ha csak otthoni „felhasználásra” szánjuk őket, a barátainknak mutatjuk meg, azzal még nincs probléma, ám ha már a nyilvánosság elé akarjuk tárni, tehát mondjuk a Facebook-ra feltenni, akkor mindenképp ki kell takarni a felismerhető személyeket, rendszámtáblákat. Nem árt elkerülni egy esetleges pert…

Az írek szigorúbban szabályozzák

Az írek adatvédelmi hatósága például külön szabályzatot dolgozott ki a fedélzeti kamera használatára. Eszerint a közterületen rögzített felvétel nem „házi” célú adatkezelési, vagyis a GDPR vonatkozik rá. A felvételt készítő autós tehát adatkezelőként tartozik felelősséggel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egyértelműen jelezni kell, például felmatricázni a kocsit, hogy lássák, kamerás felvételt tudunk rögzíteni. Részletes adatvédelmi tájékoztatót is kell írni, melyben szerepel az adatkezelő neve, kontaktja, a felvétel jogalapja, és a tárolás időtartama. Baleset esetén mindenképp értesíteni kell az érintetteket az adatkezelésről, illetve kizárólag annyi ideig tárolni a videót, amíg az ügyintézés indokolja. A videókon szereplő személyek bármikor elkérhetik a róluk készült felvétel másolatát.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson