Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Lehet törvényes bizonyíték a fedélzeti kamera felvétele?

Mini fedélzeti kamera

Ahogy szerte a világon, úgy Magyarországon is egyre népszerűbbé válik a fedélzeti kamera használata. Ezzel a kis kütyüvel gyakorlatilag mindent felvehetünk, és tárolhatunk egy ideg, ami az autónk előtt zajlik. Épp ezért sokan bizonyítás céllal készítenek felvételeket, pl. baleseteknél, koccanásoknál, egyéb szabálytalankodásoknál. De vajon tényleg fel lehet használni ezeket a felvételeket hivatalosan is? Nem sértik az érintettek személyiségi jogait? Cikkünkben ennek jártunk utána.

Magyarországon nincs érvényben erre vonatkozó törvény

Hazánkban nincs érvényben olyan szabályozás, amely tiltaná a fedélzeti kamerák alkalmazását. Valójában semmilyen szabályozás nincs, ami kifejtené, szabad-e vagy tilos daschcam-et használni. A gyakorlatban egy, a kamera által megörökített bűncselekmény vagy baleset esetén a rendőrség a lehető legtöbb rendelkezésre álló, bizonyító erejű forrást igyekszik alkalmazni. Így szükség esetén a hatóság a kamerát is átadja az ügyészségnek s ezután a bíróság feladata, jogköre eldönteni, hogy elfogadja-e bizonyítékként a daschcam felvételeit. A biztosítással kapcsolatos ügyeknél is hasonlóan jól jöhet egy ilyen videó. Minden kérdéses ügyben a cég hatásköre annak mérlegelése, hogy bizonyító erejű-e a felvétel.

Tehát, ugyan bizonyos szituációkban bizonyítékként is szolgálhatnak a felvételek, de vigyáznunk kell, hogy ne sértsük meg vele a szereplők személyiségi jogait. Ha csak otthoni „felhasználásra” szánjuk őket, a barátainknak mutatjuk meg, azzal még nincs probléma, ám ha már a nyilvánosság elé akarjuk tárni, tehát mondjuk a Facebook-ra feltenni, akkor mindenképp ki kell takarni a felismerhető személyeket, rendszámtáblákat. Nem árt elkerülni egy esetleges pert…

Az írek szigorúbban szabályozzák

Az írek adatvédelmi hatósága például külön szabályzatot dolgozott ki a fedélzeti kamera használatára. Eszerint a közterületen rögzített felvétel nem „házi” célú adatkezelési, vagyis a GDPR vonatkozik rá. A felvételt készítő autós tehát adatkezelőként tartozik felelősséggel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egyértelműen jelezni kell, például felmatricázni a kocsit, hogy lássák, kamerás felvételt tudunk rögzíteni. Részletes adatvédelmi tájékoztatót is kell írni, melyben szerepel az adatkezelő neve, kontaktja, a felvétel jogalapja, és a tárolás időtartama. Baleset esetén mindenképp értesíteni kell az érintetteket az adatkezelésről, illetve kizárólag annyi ideig tárolni a videót, amíg az ügyintézés indokolja. A videókon szereplő személyek bármikor elkérhetik a róluk készült felvétel másolatát.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata