Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Kicserélhető a xenon lámpa halogénre?

autó lámpa

Az utakon futó autók többsége még ma is halogén izzót használ, bár egyre több, elsősorban felső- vagy prémiumkategóriás kocsiba szerelnek xenon lámpákat. A két típus közül melyik a jobb? Van értelme a xenon világítást halogénre cserélni az autókban? Van erre lehetőség egyáltalán?

Xenon vagy halogén?

A régebbi autók esetében nem nagyon volt kérdés, a sárgás fényű halogén izzók használatával biztosíthattuk az utakon, hogy időben észrevegyenek minket, és azt is, hogy mi is meglássuk az elénk kerülő útakadályokat. A lámpák élettartama ugyan nem tartott örökké, még a hosszabb csereperiódussal rendelkező izzók sem húzták tovább nyolcszáz-, vagy ezer óránál. Ez azonban több, mint egy hónap lenne folyamatos használat mellett, amely még így sem tekinthető kevés időnek. Ráadásul a kiégett izzók cseréje nem túl bonyolult feladat, és az ára sem egetverő: gyártótól függően a néhány száz forintos darabtól a pár ezer forintosig könnyen beszerezhető egy-egy darab. Ez persze nem jelenti azt egyértelműen, hogy jobb a halogén izzó, mint a xenon. Sőt, bizonyos tekintetben a xenon lámpák tekinthetők jobbnak. Ezek kékesfehér fényt bocsátanak ki, amelyeknek sokkal nagyobb a fényerejük, mint a halogén izzóknak. Ráadásul ez sokkal jobban hasonlít a nappali fényre, mint a másik vizsgált termék sárgás fénye. A xenon izzók mellett szól az is, hogy lényegesen hosszabb az élettartama. Ezek a lámpák sokszor a kettőezer-ötszáz órás használatot is meg tudják haladni. Egy dologban viszont a halogén izzó viszi a prímet: a xenon izzók jóval drágábbak, ha cserére van szükség. Ráadásul, ha nem az izzóval van a baj, akkor a hozzá közvetlenül kötődő alkatrészek javítása vagy cseréje bőven átlépheti a hat számjegyű költséget is.

Xenon helyett halogén?

Ha modern autót veszünk, akkor bele kell kalkulálnunk a vásárlásba, hogy adott esetben a kocsi fenntartási költsége is magasabb lehet, mint egy régebbi típusú járműnek. Ebbe beletartozik az is, hogy időnként meg kell vizsgálnunk a világításokat, cserélni az elhasználódott izzót, szükség esetén helyrehozni az elnyűtt alkatrészeket. Ha az első meghibásodásnál jövünk rá, hogy elég lett volna nekünk egy olcsóbb kategóriás négykerekűt vásárolnunk, mert hosszú távon nehezen tudjuk a szervizelését megoldani, akkor mit tehetünk? Cseréljük le a drága alkatrészeket olcsóbbra? Adjuk el az autót? Megoldás lehet, ha egyes elemeket kicserélünk. Azonban a világítás kiváltása egy olcsóbban szervizelhető típusra, nem olyan egyszerű, mint az, ha egy barátságosabb árfekvésű gumiabronccsal szereljük fel a kocsinkat. Egyrészt minden komolyabb átalakításnak szerepelnie kell az autó forgalmijában, máskülönben nem fog átmenni a következő esedékes vizsgán a jármű. Másrészt viszont a legtöbben fordított esetben gondolkodnak a cserén, és a halogén izzóval felszerelt kocsiba akarnak xenon izzót tenni, talán nem is véletlenül. Teszik ezt először is azért, mert bíznak a hosszabb élettartamban. Ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy az átszerelés költsége nem a legolcsóbb mulatság. Nem elég ugyanis az izzókat cserélni, a két rendszer nem kompatibilis egymással. Először a lámpatestet kell lecserélni, majd a vezetékelést is meg kell oldani egy szerelővel. Ráadásul a xenon izzóval rendelkező autók vezérlő egysége is érzékelni fogja, hogy valami nem stimmel. Ezt a hibát pedig jelezni fogja a műszerfalon, amelyet szintén el kell tüntetni a szerviz segítségével. Nem tűnik kifizetődő megoldásnak tehát a xenon lámpa halogénre cserélése.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata