Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ki nyerte a Ford New Designers díját?

Ford tábla

A Ford New Designers díját a mozgásukban korlátozott embereknek szánt önvezető taxi, az Embark nevű tanulmány nyerte el. Ezzel megoldódhatnak az autózás vagy a tömegközlekedés okozta nehézségek a mozgáskorlátozottak, valamint az idős emberek számára.

Megfizethetőbb városi taxiszolgáltatás a mozgáskorlátozottak számára

A mozgásukban korlátozott emberek jelentősen kevesebbet utaznak, mint a többi felnőtt. Emiatt Calum Gambrill, a londoni Ravensbourne Egyetem ipari formatervező hallgatója kidolgozott egy megoldást. Ez pedig nem más, minthogy megfizethetőbb városi taxiszolgáltatást nyújtana a mozgáskorlátozottak és az idős emberek számára. Az Embark névre hallgató tanulmány nyerte el a friss diplomás dizájnerek számára megrendezett brit megmérettetést, a 2021-es New Designers verseny részeként odaítélt Ford New Designers díjat. Calum Gambrill emberközpontú megközelítéssel állított össze önvezető autókoncepciót, különös figyelmet fordítva az utastérre, a belső világításra, valamint a kényelmes ki- és beszállásra.

Az Embark az emberközpontú tervezés tökéletes példája

Az utasok az alkalmazás segítségével tudják leinteni az önvezető taxit, ezt követően pedig az oldalajtó rámpáján keresztül tudnak beszállni az autóba. A fedélzeti wifi lehetővé teszi az internetre való csatlakozást, így az utasok egyszerűen hallgathatnak zenét utazás közben. A jármű más önvezető autókkal is kapcsolatban áll, így könnyedén megtalálja a legrövidebb útvonalat, valamint a szabad parkolóhelyeket. A fizetés pedig egyszerűen megoldható, például kilométer-alapú tarifával vagy havi előfizetéssel. Szóval az Embark az emberközpontú tervezés tökéletes példája. Jól mutatja, hogy mennyi hihetetlen lehetőség rejlik az önvezető járművek alkalmazásában. A tanulmányért Calum Gambrill jutalma kereken 1000 font volt, átszámítva körülbelül 410 ezer forint, amit felhasználhat a karrierje támogatásához. Mindemellett nyolc héten át tartó mentorálásban is részesül a D-Ford formatervezői által. Betsy Fields-Smith, az IDEO igazgatója, valamint James McLachlan, a Car Design News szerkesztője is tagja volt a zsűrinek Leenarts és Raghavachari mellett. Calum Gambrill mellett díjat kapott még Olivia Goldsmith is utastértanulmányáért. Goldsmith az interaktív műszerfal mellé hangulatvilágítást és a sötétben derengő üléseket tervezett. Továbbá díjat kapott Lili Chen is, aki olyan buborékülést álmodott meg, amely minden emberi testhez hozzáidomul, így javítva a komfortérzetet. Voltak egyéb érdekes pályaművek is, például újrahasznosított anyagokból felépített utasterekről, a jó közérzetet javító kabinokról, valamint interaktív belterekről.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.