Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Kátyúkár: casco nélkül szinte esélytelenül

Kátyús aszfalt

A magyar utakon az lenne inkább meglepő, ha az autósok nem szaladnának bele valamilyen kátyúba rendszeresen. Az így keletkezett károknak azonban csak a töredékét térítik meg. Ha nincs erre vonatkozó biztosításod, akkor ne is fűzz sok reményt hozzá.

Elkerülhetetlenek a magyar úthibák

Ha valaki rendszeresen autózik, akkor nem győz eleget bosszankodni a rengeteg kátyú miatt, ami az ország különböző útszakaszait csúfítja. Ha csak esztétikai kategória lenne, nem is lenne hatalmas gond, de az úton lévő gödrök az autókban is károkat okozhatnak. Ha valaki arra vállalkozik, hogy bevasalja a kátyúk okozta kár összegét, annak nem lesz egyszerű dolga. Szinte csak és kizárólag akkor van esélyed kártérítésre, ha van casco, esetleg kátyúkárra vonatkozó kiegészítő szerződésed. A törvény szerint az adott útszakasz tulajdonosának kell jelezned a kárt. Ha nincs biztosításod, akkor az ő hatáskörébe tartozik, hogy eldöntse, jogosan reklamáltál-e.

Mindenkinek a fantáziájára bízzuk, hány esetben hoz az út tulajdonosa az autós számára kedvező döntést. Ki egyáltalán a tulajdonos? Városon belül elvileg az önkormányzat, két település között már a Magyar Közút Zrt., Budapesten a főutakért és a tömegközlekedés által érintett szakaszokért a BKK felel, a többiért az önkormányzat. El lehet képzelni, hogy milyen jellegű egymásra mutogatás mehet egy olyan ügyben, amikor egy fővárosi sofőr szeretné kideríteni, hogy kinek kellene megtérítenie a törött alvázát.

Az esélytelenek nyugalmával

Ha belevágsz abba a nem hétköznapi tervbe, hogy megtérítsék a károdat, akkor minden esetben fontos, hogy a lehető legalaposabban dokumentálj mindent. Készíts fotókat a helyszínről, a kocsid hibájáról. Ha súlyos a kár, rendőrségi jegyzőkönyv kell majd, ha nem annyira, akkor tanúkat kell szerezned. Ha a sérülést fotózod, tegyél mellé valamilyen arányosítható tárgyat, például jogosítványt, forgalmi engedélyt, bármilyen igazolványt. Ezután kell az útkezelőhöz fordulnod, ha nincs biztosításod.
Ha van papírod, akkor is ugyanez az eljárás, csak éppen a társaságnak kell bemutatnod a dokumentumokat. Mármint akkor, ha kötöttél erre vonatkozó szerződést a biztosítóddal. Ha dokumentálás nélkül elhajtottál, esetleg gyorsabban mentél a megengedettnél vagy nem vetted észre a jelzőtáblákat (figyelem: kátyúkra figyelmeztető jelzést is szoktak kitenni, amivel általában el is dől a kérdés), akkor nincs esélyed a kártérítésre. Tippünk, amivel enyhítheted a bajt az, hogy minden esetben próbáld elkerülni a kátyúkat, de ez persze esélytelen. Ha belehajtottál, akkor engedd fel a fékpedált, a gyengébb erőhatás miatt kevésbé károsodik az abroncs és a futómű, és így a futómű állítás sem válik idő előtt szükségessé.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata