Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Jelent-e még valamit a GT és a GTS?

Az autógyártók mostanában előszeretettel dobják rá a fényes jeleket az autókra, például a GT-t, a Gti-t, vagy éppen a GTS-t, ami mind különböző típusú autókat jelent, viszont valójában tényleg jelentenek-e ezek a fényes jelvények? A régi szép időkben a sportkocsik esetében csak a teljesítményre fókuszáltak és nem feltétlenül a kinézetre. Manapság a Lotus Elite áll a legközelebb az old-school sportkocsik kinézetéhez és teljesítményéhez. A sportkocsik viszont nem voltak túl praktikusak, ezért jöttek létre a GT nevű autók. A GT a túraautó rövidítése.

A nevek mindig is ködösek voltak az autózás történelmében

A GT autók a legtöbb esetben nagyobbak voltak sportkocsiknál viszont ugyanolyan gyorsak, és elég praktikusak, tágasak voltak ahhoz, hogy egy egész család kényelmesen nyaralhasson egy ilyen típusú autóval. A GT, vagyis a „grand tourer” (nagy túraautó) kifejezést még ma is használják, és még mindig ezekre a típusú autókra vonatkozik. Az autógyártásban viszont elég ködösek a megnevezések, ezért a GT kifejezést a túraautókon kívül a sportkocsikra és a versenyautókra is egyaránt értik, ott vannak például a GT1, GT2, GT3 stb. bajnokságok. Általában, ha manapság a GT kifejezést látja egy autó neve mellett, akkor a gyártók arra akarnak célozni, hogy az autónak sportosabb a megjelenése. Vannak viszont olyan GT megnevezésű autók is, mint például a Toyota 86, ami nagyon messze áll a grand tourertől. Vannak olyan autók is, amiket GT-ként neveznek el, amelyek inkább luxusautók mint túraautók. A GTS kifejezésnek szintén köze van a grand tourerhez, viszont ez a kifejezés GT Sports-ot jelenti tehát sportos túraautót.

A sportos ferdehátú kifejezést is érdemes szóba hozni

A sportos ferdehátú kifejezést az Egyesült Királyságban kezdték el használni az 1980-as években, és ez alatt értették azokra a normál ferdehátú autókat, amik amúgy sportos változatúak. A sportos ferdehátú autók erősebb motorokat kaptak, valamint szélesebb és súlyosabb lett a gumiabroncsuk is, a felfüggesztésüket is felújították, a fékeken is javítottak ezt-azt, nem is beszélve a külső szépítésről. A sportos ferdehátú autókat azért hozták létre, hogy az embereknek ne kelljen lemondaniuk a kényelemről és a praktikusságról, mindemellett pedig mégis legyen egy igazi sportautójuk. A sportos ferdehátú autók árai is elérhetőek voltak, ezért annak idején rengeteg ilyen típusú autót adtak el.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.