Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan válassz olajszűrőt?

Az autó és természetesen a motor élettartamának meghosszabbítása érdekében rendkívül fontos, hogy megfelelő időben cseréljük az olajat a járműben. Az olajcsere önmagában azonban hosszú távon nem oldja meg a gondjainkat, időnként új olajszűrőre is szükségünk lesz. Milyet válasszunk?

A motorolaj

Az autóban használt folyadékok szerepét már sokan számtalanszor leírták, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű motorolaj biztosítása a motornak, hiszen évekkel meghosszabbítható a segítségével az erőforrás élettartama. A motorolaj ugyanis nem csak vékony filmréteget képez a motor fémes elemei között, hogy megóvja őket attól, hogy extrém módon koptassák egymást, hanem a hozzáadott adalékanyagoknak köszönhetően a korrózió elleni védelemből is jócskán kiveszi a részét. Arról nem is beszélve, hogy a motor hűtésében is szerepet vállal. Azonban a motorolaj minősége egy bizonyos idő után romlani kezd, sőt minél tovább használjuk, annál gyorsabban veszít a hatásfokából. Ezért van szükség arra, hogy leengedjük a régit, és újat tegyünk a helyére. Az olajcsere elvégzésének időpontja számos tényezőtől függ, de a szakemberek maximum évente, vagy tíz-tizenötezer futott kilométerenként javasolják. Amelyik előbb bekövetkezik. Persze a vezetési stílus, a használat módja, a motorolaj minősége ezt befolyásolhatja. Nem érdemes ugyanakkor megvárni, amíg gyors ütemben romlani kezd a folyadék hatásfoka, ekkor már azt kockáztatjuk, hogy sérülhetnek, elkophatnak a motor alkatrészei, amelyeknek a javítása több százezer forintos javítással járhat. Sokkal jobban járunk, ha minden évben néhány ezer forintot szánunk az olajcserére. Ha igazán jót akarunk, akkor pedig minden ilyen alkalom során rakassunk új olajszűrőt is a kocsiba.

Az olajszűrő

A motorolajba sajnos kerülhetnek használat közben szennyező anyagok, amelyek felgyorsíthatják a folyadék állapotromlását. Ezeket az apró részecskéket az olajszűrő igyekszik távol tartani attól, hogy a motorba kerüljenek. Ám az alkatrész egy idő után eltömődhet, és már nem képes megfelelő hatásfokkal működni. Ilyenkor cserélni kell, nem tisztítható hatékonyan. Több típusból is választhatunk. Az egyik lényeges szempont természetesen az ár. A prémium kategóriás termékekért nem meglepő módon többet is kérnek el, cserébe viszont nagyobb biztonsággal tudják elvégezni a rájuk kiszabott feladatot, mint egy olcsóbb, silányabb minőségű olajszűrő. Nem érdemes spórolnunk ugyanakkor az alkatrészen, ugyanis egy alacsony árkategóriás darab beszerelésével azt kockáztatjuk, hogy könnyebben sérülhetnek a tömítések, rosszul illeszkedhet, ráadásul hamar korrodálódhat. Mindezek miatt szivároghat az olaj, ami azt eredményezheti, hogy a folyadék nem jut kellő mennyiségben a motorba, ráadásul a környezetet is szennyezi az elfolyó motorolaj. Az olajszűrők úgynevezett megkerülő-szeleppel is el vannak látva, amelynek az a feladata, hogy eltömődés esetén is jusson elegendő motorolaj a motorba. Egy gyengébb minőségű szűrőben ez könnyen működhet hibásan, így pedig végül szintén a motor alkatrészeinek károsodása lesz az eredmény. Egy kiváló minőségű szűrő megfelelő számú redővel rendelkezik, amely miatt nagyobb eséllyel tudja szűrni a részecskéket, ellentétben egy olcsóbb darabbal, amely így számos hiba forrása lehet: a nem kielégítő mennyiségű, vagy rossz minőségű motorolaj miatt csökkenhet a teljesítmény, nőhet a fogyasztás, idő előtt tönkremehet a motor. Válasszunk tehát a prémium kategóriás olajszűrők közül, az innen-onnan beszerzett, ellenőrizetlen gyártóktól származó darabokat messze kerüljük el. Persze nem muszáj a legdrágább darabot megvennünk, elismert gyártók is kínálnak közepes árfekvésben megbízható olajszűrőket.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata