Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan működik a klíma?

Mindenki előszeretettel használja autója klímarendszerét, és már-már természetesnek veszi, hogy van. Azonban azzal már kevesebb ember van tisztában, hogyan is működnek ezek a rendszerek, és melyek azok az összetevők, amelyek működtetik. Ez fontos lehet, ha az ember meg akarja szerelni, vagy egyszerűen csak kitisztítani a klímarendszert.

A négy legfontosabb összetevő

A klímarendszer működése egy nagyon egyszerű elven alapszik: a rendszer víz segítségével hűt. Ennél azonban kicsit azért bonyolultabb a dolog, mert a feldolgozási folyamatok igen összetettek. Nagyon sok összetevő együttes működése szükséges ahhoz, hogy a rendszert valóban rendszernek nevezhessük. Minden kis összetevőnek tökéletesen kell működnie ahhoz, hogy a klímaberendezés valóban hatásos legyen, és elláthassa alapvető funkcióját. Ehhez négy fő elem járul hozzá. Az első a kompresszor. Ennek a résznek a fő funkciója, hogy feleljen a folyamat fenntartásáért. A második az elpárologtató. Ez a rész a beltéri egységhez tartozik, és az a szerepe, hogy elpárologtassa a folyadékot. A következő a kondenzátor. Ez a kültéri egységben található, és szabad szemmel is látható: arról a bordázott részről beszélünk, amely az elpárolgott folyadék lecsapódásáért felelős. A negyedik a fojtás. Ez a rész választja el a kondenzátort az elpárologtatótól. Hogyha ezek az egységek összhangban működnek, az már megalapozza az egész rendszer sikeres működését. Azonban, amiért megalapozza, nem jelenti, hogy biztosítja is, ugyanis, a rendszer működéséhez még számos összetevő járul hozzá.

Mi a fontos, ha klímát használunk?

Ha tisztában vagyunk a működési alapelvekkel, még nem kell megállnunk, hiszen sok más hasznos információ is van a klímára vonatkozóan, amelyről tudnunk kell. A legfontosabb ezek közül a rendszeres tisztítás. Nagyon sokan elhanyagolják ezt, holott ez az egyik legfontosabb dolog, amellyel számolnunk kell, a klímát használunk. Ugyanis, ha nem tisztítjuk ki rendszeresen és nagyon alaposan, akkor olyan kórokozók szaporodhatnak el benne, amelyek káros hatással vannak az emberi egészségre. A legveszélyesebb ezek közül a gomba. Hogyha ez megjelenik, akkor legtöbbször asztmát, vagy maradandó tüdős megbetegedéseket generál. Ezektől pedig gyakran egy életen át sem lehet megszabadulni. Viszont, ha rendszeresen (ami azt jelenti, hogy minimum évente) kitisztítjuk az egész rendszert, akkor nem kell ettől tartanunk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata