Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan működik a klíma?

Mindenki előszeretettel használja autója klímarendszerét, és már-már természetesnek veszi, hogy van. Azonban azzal már kevesebb ember van tisztában, hogyan is működnek ezek a rendszerek, és melyek azok az összetevők, amelyek működtetik. Ez fontos lehet, ha az ember meg akarja szerelni, vagy egyszerűen csak kitisztítani a klímarendszert.

A négy legfontosabb összetevő

A klímarendszer működése egy nagyon egyszerű elven alapszik: a rendszer víz segítségével hűt. Ennél azonban kicsit azért bonyolultabb a dolog, mert a feldolgozási folyamatok igen összetettek. Nagyon sok összetevő együttes működése szükséges ahhoz, hogy a rendszert valóban rendszernek nevezhessük. Minden kis összetevőnek tökéletesen kell működnie ahhoz, hogy a klímaberendezés valóban hatásos legyen, és elláthassa alapvető funkcióját. Ehhez négy fő elem járul hozzá. Az első a kompresszor. Ennek a résznek a fő funkciója, hogy feleljen a folyamat fenntartásáért. A második az elpárologtató. Ez a rész a beltéri egységhez tartozik, és az a szerepe, hogy elpárologtassa a folyadékot. A következő a kondenzátor. Ez a kültéri egységben található, és szabad szemmel is látható: arról a bordázott részről beszélünk, amely az elpárolgott folyadék lecsapódásáért felelős. A negyedik a fojtás. Ez a rész választja el a kondenzátort az elpárologtatótól. Hogyha ezek az egységek összhangban működnek, az már megalapozza az egész rendszer sikeres működését. Azonban, amiért megalapozza, nem jelenti, hogy biztosítja is, ugyanis, a rendszer működéséhez még számos összetevő járul hozzá.

Mi a fontos, ha klímát használunk?

Ha tisztában vagyunk a működési alapelvekkel, még nem kell megállnunk, hiszen sok más hasznos információ is van a klímára vonatkozóan, amelyről tudnunk kell. A legfontosabb ezek közül a rendszeres tisztítás. Nagyon sokan elhanyagolják ezt, holott ez az egyik legfontosabb dolog, amellyel számolnunk kell, a klímát használunk. Ugyanis, ha nem tisztítjuk ki rendszeresen és nagyon alaposan, akkor olyan kórokozók szaporodhatnak el benne, amelyek káros hatással vannak az emberi egészségre. A legveszélyesebb ezek közül a gomba. Hogyha ez megjelenik, akkor legtöbbször asztmát, vagy maradandó tüdős megbetegedéseket generál. Ezektől pedig gyakran egy életen át sem lehet megszabadulni. Viszont, ha rendszeresen (ami azt jelenti, hogy minimum évente) kitisztítjuk az egész rendszert, akkor nem kell ettől tartanunk.