fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Hogyan működik a klíma?

Mindenki előszeretettel használja autója klímarendszerét, és már-már természetesnek veszi, hogy van. Azonban azzal már kevesebb ember van tisztában, hogyan is működnek ezek a rendszerek, és melyek azok az összetevők, amelyek működtetik. Ez fontos lehet, ha az ember meg akarja szerelni, vagy egyszerűen csak kitisztítani a klímarendszert.

A négy legfontosabb összetevő

A klímarendszer működése egy nagyon egyszerű elven alapszik: a rendszer víz segítségével hűt. Ennél azonban kicsit azért bonyolultabb a dolog, mert a feldolgozási folyamatok igen összetettek. Nagyon sok összetevő együttes működése szükséges ahhoz, hogy a rendszert valóban rendszernek nevezhessük. Minden kis összetevőnek tökéletesen kell működnie ahhoz, hogy a klímaberendezés valóban hatásos legyen, és elláthassa alapvető funkcióját. Ehhez négy fő elem járul hozzá. Az első a kompresszor. Ennek a résznek a fő funkciója, hogy feleljen a folyamat fenntartásáért. A második az elpárologtató. Ez a rész a beltéri egységhez tartozik, és az a szerepe, hogy elpárologtassa a folyadékot. A következő a kondenzátor. Ez a kültéri egységben található, és szabad szemmel is látható: arról a bordázott részről beszélünk, amely az elpárolgott folyadék lecsapódásáért felelős. A negyedik a fojtás. Ez a rész választja el a kondenzátort az elpárologtatótól. Hogyha ezek az egységek összhangban működnek, az már megalapozza az egész rendszer sikeres működését. Azonban, amiért megalapozza, nem jelenti, hogy biztosítja is, ugyanis, a rendszer működéséhez még számos összetevő járul hozzá.

Mi a fontos, ha klímát használunk?

Ha tisztában vagyunk a működési alapelvekkel, még nem kell megállnunk, hiszen sok más hasznos információ is van a klímára vonatkozóan, amelyről tudnunk kell. A legfontosabb ezek közül a rendszeres tisztítás. Nagyon sokan elhanyagolják ezt, holott ez az egyik legfontosabb dolog, amellyel számolnunk kell, a klímát használunk. Ugyanis, ha nem tisztítjuk ki rendszeresen és nagyon alaposan, akkor olyan kórokozók szaporodhatnak el benne, amelyek káros hatással vannak az emberi egészségre. A legveszélyesebb ezek közül a gomba. Hogyha ez megjelenik, akkor legtöbbször asztmát, vagy maradandó tüdős megbetegedéseket generál. Ezektől pedig gyakran egy életen át sem lehet megszabadulni. Viszont, ha rendszeresen (ami azt jelenti, hogy minimum évente) kitisztítjuk az egész rendszert, akkor nem kell ettől tartanunk.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata