Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogy segíthetünk az alapjárat ingadozásán?

gyújtógyertyák a motortérben

Ha beindítjuk az autót, az kellemes duruzsolással jelzi nekünk, hogy végre útra kellhetünk, és szelhetjük a végtelen országutat. Már persze, ha minden rendben. Ha ugyanis köhög a motor, fulladozik, dadog, vagyis ingadozik az alapjárat, akkor a legjobb, ha a legrövidebb úton az autószerelő felé vesszük az irányt, amíg még megtehetjük négy keréken, és nem kell az autómentő segítségét igénybe vennünk.

Az alapjárati motor feladata

Az alapjárati motor felel az üresjárati fordulatszám szabályozásáért. A motor elektronikája folyamatosan ellenőrzést végez, amikor az lecsökken, vagy megnő, akkor reagál. Az alapjárati motor vagy beszívott levegő szabályozó szelep felel azért, hogy az optimális szinten tartsa a motor fordulatszámát, ha visszaesik, akkor növeli azt, ha megemelkedik, akkor pedig csökkenti. Ehhez pedig nem csinál mást, mint a megfelelő mennyiségű levegőt juttatja a motorhoz, hogy az mindig az optimális fordulatszám közelében tudjon működni. Persze nem kell feltétlenül meghibásodásra gondolnunk, ha az alapjárati motor kicsit magasabb szinten pörög, nehezebb teher esetén, vagy ha túl gyorsan melegszik fel a motor, akkor a levegőszabályozó szelep növelheti vagy csökkentheti a fordulatszámot. A központi vezérlőegység ezért folyamatosan figyeli a kapott információkat, hogy bármelyik pillanatban be tudjon avatkozni, az optimális állapot fenntartása érdekében. Ha a jármű nem mozog, tehát alapjáratban működik, akkor szükség is van a szabályozásra. Ha ugyanis ez nem történne meg, az komoly problémákat eredményezhet, remeghet a motor, rángathat, végül akár le is fulladhat. Nézzük, mi okozhatja az alapjárati motor fals működését, az alapjárat ingadozását!

Mit tegyünk, ha ingadozik az alapjárat?

Az alapjárati motor hibájára több jel is utalhat. Ha hirtelen változik a fordulatszám egyik pillanatról a másikra, egy helyben álló kocsi esetében, akkor szinte biztos, hogy a szelep működésében kell keresnünk a problémát. Az autó rángatása szintén lehet intő jel. Ha a forgalmi helyzet miatt meg kell állnunk járó motorral, például egy pirosnál, és azt tapasztaljuk, hogy remeg az autó, az is erre utalhat. Amennyiben a motorhibát jelző ikon villan fel a műszerfalon, azt is okozhatja az alapjárati motor meghibásodása. Ha pedig az a kivételes eset fordul elő, hogy leáll az autó nagyobb terhelésnél, akár már egy egyszerű gázadáskor, akkor is az alapjárati motor lehet a ludas. Bármi is a valós ok, az első probléma előfordulása után, az utunk az autószerelőhöz kell, hogy vezessen. A hiba ugyanis nem múlik el magától, sőt, várhatóan rövid időn belül súlyosbodni fog, emiatt érdemes gyorsan lefülelni a hibás alkatrészt. Az sem kizárt ugyanis, hogy az alapjárat ingadozása valamilyen más alkatrész tönkremenetele miatt merül fel. Látatlanban nem zárható ki a gyújtógyertyák meghibásodása, az üzemanyagszűrő eltömődése, vagy az AC pumpa fals működése sem. Ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, hogy mi okozza az alapjárat ingadozását, meg kell vizsgálnunk a kérdéses alkatrészeket. Ennek a legjobb módja, ha szakemberhez fordulunk, a megfelelő eszközök használatával, ott gyorsan fel tudják térképezni, hogy melyik a problémát okozó alkatrész. Ha az alapjárati motor felel a hibákért, akkor meg lehet próbálkozni egy tisztítással, lehet, hogy csak a használat közben összeszedett szennyeződéseket kell eltávolítani. Ha nem válik be ez a módszer, akkor pedig nem marad más, mint a csere. Autótípustól függően ez az apró alkatrész néhány ezer és pár tízezer forint közötti áron szerezhető be.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata