Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hiányzó eszköz a műszerfalról: a vízhőmérséklet-kijelző fontossága

Hűtővíz hőmérséklet jelző a műszerfalon

Egy sofőr számára fontos, hogy folyamatos visszajelzést kapjon a hűtővíz hőmérsékletéről, erre szolgál az autóba beszerelt kijelző. Persze csak akkor, ha raktak ilyet a műszerfalra, mert egyre gyakoribb, hogy kihagyják a gyártók. Ebben az esetben marad a forrósodást jelző lámpa, ami már csak akkor jelez, ha komolyabb a baj.

A lámpa csak akkor villan, amikor már forró a helyzet

Létezik egy hiánypótló gyűjtés az interneten, számtalan magyar nyelvű oldalon is elérhető. Azt foglalják össze benne, hogy melyik lámpa mit jelent egy autó műszerfalán. Persze egy lámpa több problémára is felhívhatja a figyelmet, így csak iránymutatást ad a lista, de arra mindenképpen jó, hogy ne keverjük össze az olajszintre utaló jelet a biztonsági öv bekapcsolására vonatkozó lámpával.

A gyűjtésben helyet kapott egy vízbe mártott hőmérő is, amely a hűtővíz hőmérsékletére vonatkozik, és azt jelzi, ha ez már veszélyesen magas szintet ért el. Ez azért fontos, mert figyelmezteti a sofőrt a problémára, így az meg tud állni, mielőtt teljesen elforr a víz, és felforr a motor. Ha van a csomagtartóban hűtővíz, saját kezűleg is utántölthetjük a tartályt, de csak azt követően, hogy megvártuk, amíg lehűl a rendszer. Ha a gondot az okozta, hogy kevés volt a folyadék, meg is oldottuk, ám ha sorozatban, egymás után többször is felforr a víz, máshol kell keresni a baj forrását. Ezzel már ne kísérletezzünk, vigyük el egy szerelőhöz, jobb esetben szakszervizbe, hogy kivizsgálják a hibát, esetleg kicseréljék a hűtővizet.

Az „elfelejtett” kijelző esete

Érdekesség, hogy bár teljesen egyértelmű, hogy fontos információ a hűtővíz hőmérséklete, egyre több modellnél „kifelejtik” az ezt jelző mérőberendezést a műszerfalról. Ha viszont a folyamat közben nem látjuk a bajt, akkor csak úgy szembesülhetünk ezzel, ha már szó szerint forró a helyzet. Persze erre alkalmas a már említett lámpa, ám ha az kivillan, muszáj megállni, és ki tudja, hol lesz a következő benzinkút, esetleg szerelő. Megtörténhet egy autópályán is a baj, kilométerekkel a következő lehajtó előtt. Ezt lehetne elkerülni, ha minden autóban lenne egy pillanatnyi vízhőmérsékletet jelző mérő, amely sok kocsiban alapfelszereltség, csak éppen jelenleg már nem „trendi” valamiért.

Hivatalos indoklást nem találni ennek okáról, csak tippelni lehet, hogy anyagi megfontolás állhat a döntés mögött, illetve talán a gyártók azt gondolják, „úgysem nézi senki, minek beszerelni”. Ez nem így van: sok internetes vélemény szól arról, különösen a dízelüzemű kocsiknál, hogy épp a vízhőmérséklet-kijelző jelezhetett volna időben egy műszaki hiba esetén, már ha lett volna az autóban… Jó hír, hogy utólag is bele lehet építeni ezt a szerkezetet, csak az pluszköltség, és nem is mindig néz ki jól.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata