Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A helyes fékezés íratlan szabályai

Sajnos sok ember, nem jól kezeli a fékezést. Ezt a fontos folyamatot nem a megfelelő időben és módon végzik, így akár könnyedén balesetet is okozhatnak. Íme néhány íratlan szabály a helyes fékezésről.

A gondos odafigyelés a legfontosabb közlekedés közben

Először is, ha közúton haladunk, legyünk nagyon figyelmesek a forgalomban résztvevőkkel és a környezetünkkel szemben. Ne haladjunk nagy sebességgel, és ha már messzebbről bemérünk egy helyzetet, rögtön kezdjünk el lassítani, így elkerülhetjük, hogy az utolsó pillanatban kelljen hirtelen megállnunk. Ezzel csökkenthetünk az üzemanyag fogyasztáson, elkerülhetjük a veszélyes helyzeteket, kímélhetjük a fékeket, miközben biztosak lehetünk abban, hogy ugyanannyi idő alatt fogunk elérni A-ból B-be. Ha azt látjuk, hogy a forgalmi lámpa pirosan világít, ne kezdjünk el a gázra lépni. A körforgalom és a kereszteződések előtt jóval előbb lassítsunk le, így itt sem kell hirtelen fékezni. Ez mellett a fékezések során, ne használjunk hirtelen mozdulatokat, lassan és egyenletesen nyomjuk le a pedált, majd lassan engedjük vissza. Ha egy másik autó mögött állunk meg, hagyjunk annyi helyet, hogy láthassuk annak hátsókerekeit, így ha az tolatni kezd, illetve gurulna hátrafelé, még marad annyi időnk, hogy reagáljunk a helyzetre. Manapság már az autók rendelkeznek ABS-el, mellyel a fékezés egyszerűbb. Ennek előnye, hogy nem blokkolja le a kerekeket, lehetővé teszi, hogy fékezés közben is tudjunk megfelelően kormányozni. Ezeknél, ha még hirtelen nyomjuk le a fékpedált, az autó nem fogja a kerekeket leblokkolni, kezelhető marad, így mindig ott tudunk megállni, ahol szeretnénk. Azoknál a járműveknél, melyek nem rendelkeznek ABS-el, azokkal a hirtelen fékezésnél csak egyenes irányú megállást érhetünk el, mivel ilyenkor az első kerekek teljesen leblokkolnak.

Hogyan tarthatjuk meg a fékek jó állapotát?

A fékeket kímélni kell, így ha mondjuk nagyobb lejtőhöz érkezünk, vagy vontatnak bennünket, akkor érdemesebb lassabb sebességfokozatot választani, ezzel elkerülhetjük a gyakori fékezést és azt, hogy a fékek túlmelegedjenek. A túlmelegedett fékekkel kevésbé lesz hatékony a lassulás, illetve a megállás. Ez a helyzet akkor jön létre, amikor a fékfolyadék túlmelegszik, ami által a fékpárnák puhává válnak, így tovább tart majd a lassítás, mivel a fékek nem tudnak megfelelő munkát végezni. Előfordulhat, hogy a fékfolyadék nem megfelelő, ami gátolja a biztonságos fékezést, ezért ha eljött az ideje, végezzük el a folyadék cseréjét, ami nemcsak hogy egyszerű, de olcsó is. A csúszós utakon is az alacsonyabb sebességfokozat használata a javasolt, mivel itt hagyni kell, hogy inkább a motor fékezze magát, ezzel elkerülhetjük a csúszás veszélyét. A motor fokozatosan fogja lecsökkenteni a kerekek gyorsaságát, míg a fékek, egyszerűen csak leállítják a kerekek forgását.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata