Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Házilag is cserélhető a klímakompresszor?

volvo klímakompresszor

Újra eljött a nyár, a forró napokon jólesik bekapcsolni az autó légkondicionáló berendezését. Az ősz óta nem használt klíma azonban könnyen okozhat meglepetéseket. Ha nem hűt megfelelően, akkor meg kell találnunk a probléma okát. Lehet, hogy nincs benne megfelelő mennyiségű gáz, de az is lehet, hogy a klímakompresszorral van gond.

Az autóklíma

Az autóba szerelt légkondicionáló berendezés hivatott a hőmérséklet szabályozására a kocsi utasterében. Megfelelő működése esetén a modern autókban már pontosan beállíthatjuk az általunk kívánt hőmérsékletet, de a régebbi autókban is több fokozat közül választhatjuk ki a számukra megfelelőt. Nyári hónapokban ez sokkal komfortosabb megoldás, mint a teljesen letekert ablakok mellett elviselni, hogy a menetszél az arcunkba fúj, miközben próbálja kicsit elviselhetővé tenni a hőséget. Persze sokan vannak, akik érzékenyek a klímára, emiatt nem igazán tudják használni, nekik sajnos marad a forró szél és a lobogó haj az autóban ülve. Olyan is előfordul, hogy a hónapokig nem használt klímában megtelepszenek a káros mikroorganizmusok, gombák vagy baktériumok, amelyek az első bekapcsolás után az utastérbe jutva kellemetlen meglepetéseket tudnak okozni. Irritálhatják ugyanis a nyálkahártyát, megfázásszerű tüneteket okozva, hosszabb távon pedig allergia vagy valamilyen légúti megbetegedés kialakulásában is szerepet játszhatnak. Ezeket azonban jó eséllyel eltüntethetjük a légkondicionálóból egy klímatisztítás segítségével. Az autóklíma egyébként is igényel ellenőrzést és legalább évente egyszer felülvizsgálatot. Ha nem működik tökéletesen, akkor több meghibásodásra is gondolhatunk. Elképzelhető, hogy a hűtőközeg mennyisége nem megfelelő, de az sem kizárt, hogy a klímakompresszor adta fel a szolgálatot. Ha szeretnénk élvezni a légkondi előnyeit, akkor ezeket a hibákat meg kell szüntetnünk.

A klímakompresszor cseréje

Ha a kompresszorral van probléma, akkor minden esetben a csere jelenthet megoldást. Nem olcsó mulatság, de találhatunk gyári felújított vagy utángyártott alkatrészt. A beszerzett új klímakompresszort mi is beszerelhetnénk önállóan, azonban ez több szempontból sem szerencsés. Egyrészt a szerelés közben könnyen kárt tehetünk akár a kompresszorban, akár a hozzá kapcsolódó alkatrészekben. Másrészt csak akkor élhetünk a garanciális javítás által kínált előnyökkel, ha szakemberre bízzuk a szereléssel kapcsolatos teendőket. Harmadrészt pedig, hiába szerelnénk be az új és működő klímakompresszort, ha közben nem tudjuk ellenőrizni, hogy a légkondicionáló berendezés megfelelő mennyiségű gázzal van-e feltöltve. Márpedig a klíma a hűtőközegének nagyjából tizedét akkor is elveszíti, ha tökéletes állapotban van, a szereléshez viszont le is kell fejteni a rendszerből. Ehhez egy gépre csatlakoztatják a szervizben a klímát, amely elvégzi a műveletet. Ezután következhet a klímakompresszor cseréje, majd fel is kell tölteni a rendszert. Ehhez viszont nyomáspróbát érdemes végezni, amely szintén egy speciális gép segítségével lehetséges. Ez feltölti a rendszert egy semleges gázzal, amely segítségével leellenőrizhető, hogy nincs-e valahol szivárgás a klímaberendezés alkatrészeiben. Ezután következhet a vákuumolás, majd a légkondicionáló feltöltése most már a szükséges mennyiségű hűtőközeggel. A klímakompresszor cseréjének csak akkor van értelme, ha minden lépést megteszünk, egyébként nem fog tökéletesen működni az autóklíma. Emiatt mindenképpen szakemberre kell bízni a kompresszorcserét és a klímajavítást.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata