Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Gyakori hibák, melyekkel egy Suzuki Swiftben találkozhatsz

Piros Suzuki Swift Sport

A „mi autónk” immár hatodik generációjánál tart, 1983-ban gördült le a Suzuki Swift első generációja a gyártósorról. Cikkünkben azonban a 2005 és 2010 között gyártott negyedik generáció típushibáit vesszük górcső alá, hiszen ezekből számos példánnyal találkozhatunk a használt autó piacon. Ez a generáció is strapabírónak tekinthető, de azért annyit már nem bír, mint az elnyűhetetlen harmadik generáció példányai. Mivel a választékra tényleg nem lehet panasz, így érdemes több időt szánni a keresgélésre: gyakran futhatunk bele fapados példányokba, ezek helyett inkább válasszunk felszereltebb példányokat.

A rettegett check engine lámpa

A check engine lámpa felvillanása sajnos elég sok 2005 és 2010 között gyártott Swiftet érint, aminek oka legtöbbször a katalizátor gyenge hatásfoka szokott lenni. Sajnos ezekben a Swiftekben elég rossz minőségű katalizátor betéteket szereltek gyárilag, amik idő előtt tönkremehetnek, s ilyenkor nem fogja tudni kellő mértékben megszűrni a kipufogógázokat. A Swift ECU-ja elég érzékenynek mondható, így időben, már enyhébb hatásfok-visszaesésnél is egyből figyelmeztet. Sajnos ilyen hibajelzésnél az esetek zömében kizárólag a katalizátor csere nyújthat végleges megoldást, így számolj ennek az esetleges költségével is, ha ilyen modellt vásárolsz.

Kényes az ABS-kocka

A negyedik generációs Swiftek típushibái közül minden bizonnyal az ABS-kocka, azaz hidraulika tömb idő előtti tönkremenetele a legismertebb az autós berkekben. Kimondottan kényesnek mondható az alkatrész, így az új Swift tulajdonosnak kiemelt figyelmet kell fordítania a kellő minőségű fékfolyadék alkalmazására. Nem szabad elhanyagolni a cserét, ugyanis az elhasználódott munkafolyadékban lévő kosz és víz miatt berozsdásodnak az ABS-kocka alkatrészei, melynek következménye az lesz, hogy nem fogja tudni a kellő helyekre eljuttatni a fékfolyadékot. A kinézett példány tesztvezetésekor nagyon figyelj fékezésnél a pedál viselkedésére: ha az ABS bekapcsolásakor úgy érzed, beesik, akkor minden bizonnyal az ABS hidraulika tömböt is cseréltetned kell majd. Szerencsére ez a típushiba kiküszöbölhető a gyárilag előírt fékfolyadék-csereintervallum betartásával, amit garantáltan megtalálsz az autó kézikönyvében.

Ijesztő hangok a motor és váltó felől

A kinézett példány tesztvezetésekor érdemes nagyon odafigyelni a különböző rendellenes hangokra, zajokra is. Az egyik, amire figyelni kell, hogy a motor felől nem érkezik-e gyanús, hangos zaj, amit bizonyos esetekben rezgés is kísér. Ha ezt tapasztalod, szinte biztos cseréltetned kell majd a motortartó bakot, ami hajlamos a Swiftekben ideje korán elhasználódni. Érdemes az előző tulajtól megkérdezni, volt-e már cserélve, és ha igen, mikor. A váltó irányából is hallhatsz gyanús hangot: ha fokozatosan hangosodó, daráló zaj üti meg a füled vezetés közben, akkor minden bizonnyal elkopott a sebességváltó nyelestengely csapágya, ennek az oka pedig az, hogy gyárilag túl kicsi alkatrésszel szerelték őket. Ez is gyenge pontja a 2005 után gyártott 1.3 literes Swifteknek, de egy csere orvosolhatja a problémát.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.