Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Fő a biztonság!- a közlekedési jelzőlámpák

Sokakban felmerült már a kérdés a pirosnál várakozva, hogy vajon miként működnek a jelzőlámpás kereszteződések, egyáltalán mi eredményezte a rendszer megszületését?

Az első ijesztő véget ért

Az első közlekedési jelzőlámpát 1868. december 10-én Londonban helyezték forgalomba, a Westminster-palota előtti Great George Street és a Bridge Street kereszteződésben. A jelzőkészüléket John Peake Knight, nottinghami vasútmérnök találta fel, aki a vasúti közlekedésben alkalmazott szemaforhoz hasonlóan kívánta a közúti forgalmat szabályozni. Az egyre nagyobb és veszélyesebb ló és járműforgalmat a gyalogosok már nem tudták biztonságosan keresztezni, így védelmük érdekében néha „Stop” jellel kellett megállítani a forgalmat. Éjszaka a jelzéseket piros és zöld fénnyel is kiegészítették, így már igazi jelzőlámpaként működött a szerkezet, míg fel nem robbant, egy, a jelzők működését ellenőrző rendőr súlyos sérülését okozva.

Nagykörút és Rákóczi körút

Az első elektromos közlekedési jelzőlámpa 1912-ben, Salt Lake City-ben egy rendőr, Lester Farnsworth Wire nevéhez köthető. Magyarország sem maradt el a közúti technikai fejlesztések sorából, hiszen 1926-ban Budapesten rendszerbe állították az első közúti jelzőlámpát a Nagykörút és a Rákóczi út kereszteződésénél, a Corvin Áruház tőszomszédságában. A közlekedési lámpák bővítése és fejlesztése folytatódott, hamarosan áttértek a távvezérlésű lámpákra, melyek jelzési sorrendje piros- sárga- zöld volt. A közlekedési lámpákat először 1943-ban, a Szent István körúton hangolták össze. Az első vidéki jelzőlámpát 1959-ben, Miskolcon helyezték üzembe. A közlekedési lámpák többsége manapság már intelligens rendszerekhez kötik, online vagy zárt hálózatokban működik. Sok esetben képesek megfigyelni az aktuális forgalmi szituációkat.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.