Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Ezért ajánlott ilyenkor a szimeringeket, tömítéseket is cserélni

vezérléscsere közben

Az időzítés egyszerűen minden. Viccekhez, zenéhez, főzéshez, randevúzáshoz, de akár hiszed, akár nem, még a motorokhoz is! Hogy értsd, az autó motorja egy vezérműszíjra támaszkodik, hogy működése során minden szinkronban maradhasson. Ez az alkatrész gondoskodik arról, hogy a járműben minden zökkenőmentesen funkcionáljon, és biztonságban lehess az úton. A vezérműszíj cseréje fontos karbantartási tétel. Tehát, ha van kocsid, meg kell értened, hogyan működik, mikor kell cserélni, és mire kell figyelni ilyenkor még a szervizben! Nézzük!

Mikor kell vezérműszíjat cserélni?

Fontos, hogy a vezérműszíjat az autógyártó által javasolt futási időközönként ténylegesen cserélni kell. Az ajánlott periódus gyártónként eltérő lehet, de többnyire megegyezhetünk a 90-180 ezres tartomány kaliberében. Az adott járműhöz ajánlott intervallum az autó használati útmutatójában található. Mivel a vezérműszíj gumiból készült, idővel elhasználódik, és végül elszakad. Ha ez bekövetkezik, nagyon komoly anyagi károk keletkezhetnek a hajtóműben. Dugattyútörés, szeleptörés, szelepgörbülés, hengerfej sérülés, extrém esetben akár motorblokk törés is bekövetkezhet. Ennek javítása pedig többszörösen is túlszárnyalja egy teljes vezérléscsere összegét. Az autó szervizkönyvének a cserére vonatkozó ajánlásait tehát feltétlenül be kell tartani! Ne felejtsük el, hogy mindig érdemes tájékozódni a szervizkönyvből, mert minden autónál más-más kilométer megtétele után szükséges kicserélni a vezérműszíjat és a hozzá tartozó alkatrészeket, ugyanis a vezérléscsere magában foglalja a vezérműszíj, a feszítőgörgő, a vezetőgörgő, a vízpumpa, a szimeringek és a tömítések cseréjét is. Hogy miért? Egyszerű, mert a vezérlés több létfontosságú elemből áll, amiknek az élettartama nagyjából azonos a szíjéval, és mivel a munkadíj nem kis tétel a vezérműszíj csere kapcsán, viszont a legtöbb egyéb elem költsége elhanyagolható a vezérműszíj cseréjének összköltségéhez képest, a nyugalom kedvéért nem árt egy kalap alatt elvégeztetni az egészet egyszerre.

8 jel arra, hogy bizony ideje cserélni a vezérműszíjat

Szakmai tudás vagy tapasztalat nélkül nagyon nehéz diagnosztizálni a vezérműszíj problémákat. Ezért fontos, nem győzzük hangsúlyozni, hogy ellenőrizzük a kocsink kézikönyvét a csereintervallum meghatározásához, legyünk tisztában az utolsó csere időpontjával, és vigyük időben szervizbe a járgányt. Íme azonban néhány lehetséges jel, amelyek utalhatnak arra, hogy ideje beiktatni egy karbantartást a vezérlést illetően.

  • Csökkent motorteljesítmény
  • Túlmelegedés
  • Rezgés vagy remegés
  • Hiba a jármű indításakor
  • Csikorgó, nyikorgó vagy súrlódó hangok a vezérlés felől
  • Ketyegő zaj jön a motorból
  • Szivárgó motorolaj
  • Check Engine lámpa kigyulladása

Ha a fentiek közül bármilyen rendellenességet tapasztalsz, ne halogasd az autószerelőd meglátogatását, mert minél előbb meg kell állapítani a hiba tényleges okát, legyen az akár nyikorgó, súrlódó hang vagy éppen olajszivárgás, csak úgy kerülhető el a költséges motorsérülés, ha időben felderíted, hogy honnan fúj a szél. És tudod, légy óvatos, ha esetleg telefonon keresztül kérsz előzetes árajánlatot a vezérműszíj cseréjére vonatkozóan. A kevésbé megbízható szervizek nagyszerűnek tűnő kalkulációval kecsegtethetnek, hogy megkapják a melót. Az esetek túlnyomó többségében a teljes karbantartás tehát a vezérműszíjat, a vízszivattyút, a feszítőt és a vezetőgörgőt, a tömítéseket és a szimeringeket is tartalmazza, mert ha eljön az ideje az egyiknek, általában a többiek sem maradnak le sokkal.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.