Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ezért ajánlott ilyenkor a szimeringeket, tömítéseket is cserélni

vezérléscsere közben

Az időzítés egyszerűen minden. Viccekhez, zenéhez, főzéshez, randevúzáshoz, de akár hiszed, akár nem, még a motorokhoz is! Hogy értsd, az autó motorja egy vezérműszíjra támaszkodik, hogy működése során minden szinkronban maradhasson. Ez az alkatrész gondoskodik arról, hogy a járműben minden zökkenőmentesen funkcionáljon, és biztonságban lehess az úton. A vezérműszíj cseréje fontos karbantartási tétel. Tehát, ha van kocsid, meg kell értened, hogyan működik, mikor kell cserélni, és mire kell figyelni ilyenkor még a szervizben! Nézzük!

Mikor kell vezérműszíjat cserélni?

Fontos, hogy a vezérműszíjat az autógyártó által javasolt futási időközönként ténylegesen cserélni kell. Az ajánlott periódus gyártónként eltérő lehet, de többnyire megegyezhetünk a 90-180 ezres tartomány kaliberében. Az adott járműhöz ajánlott intervallum az autó használati útmutatójában található. Mivel a vezérműszíj gumiból készült, idővel elhasználódik, és végül elszakad. Ha ez bekövetkezik, nagyon komoly anyagi károk keletkezhetnek a hajtóműben. Dugattyútörés, szeleptörés, szelepgörbülés, hengerfej sérülés, extrém esetben akár motorblokk törés is bekövetkezhet. Ennek javítása pedig többszörösen is túlszárnyalja egy teljes vezérléscsere összegét. Az autó szervizkönyvének a cserére vonatkozó ajánlásait tehát feltétlenül be kell tartani! Ne felejtsük el, hogy mindig érdemes tájékozódni a szervizkönyvből, mert minden autónál más-más kilométer megtétele után szükséges kicserélni a vezérműszíjat és a hozzá tartozó alkatrészeket, ugyanis a vezérléscsere magában foglalja a vezérműszíj, a feszítőgörgő, a vezetőgörgő, a vízpumpa, a szimeringek és a tömítések cseréjét is. Hogy miért? Egyszerű, mert a vezérlés több létfontosságú elemből áll, amiknek az élettartama nagyjából azonos a szíjéval, és mivel a munkadíj nem kis tétel a vezérműszíj csere kapcsán, viszont a legtöbb egyéb elem költsége elhanyagolható a vezérműszíj cseréjének összköltségéhez képest, a nyugalom kedvéért nem árt egy kalap alatt elvégeztetni az egészet egyszerre.

8 jel arra, hogy bizony ideje cserélni a vezérműszíjat

Szakmai tudás vagy tapasztalat nélkül nagyon nehéz diagnosztizálni a vezérműszíj problémákat. Ezért fontos, nem győzzük hangsúlyozni, hogy ellenőrizzük a kocsink kézikönyvét a csereintervallum meghatározásához, legyünk tisztában az utolsó csere időpontjával, és vigyük időben szervizbe a járgányt. Íme azonban néhány lehetséges jel, amelyek utalhatnak arra, hogy ideje beiktatni egy karbantartást a vezérlést illetően.

  • Csökkent motorteljesítmény
  • Túlmelegedés
  • Rezgés vagy remegés
  • Hiba a jármű indításakor
  • Csikorgó, nyikorgó vagy súrlódó hangok a vezérlés felől
  • Ketyegő zaj jön a motorból
  • Szivárgó motorolaj
  • Check Engine lámpa kigyulladása

Ha a fentiek közül bármilyen rendellenességet tapasztalsz, ne halogasd az autószerelőd meglátogatását, mert minél előbb meg kell állapítani a hiba tényleges okát, legyen az akár nyikorgó, súrlódó hang vagy éppen olajszivárgás, csak úgy kerülhető el a költséges motorsérülés, ha időben felderíted, hogy honnan fúj a szél. És tudod, légy óvatos, ha esetleg telefonon keresztül kérsz előzetes árajánlatot a vezérműszíj cseréjére vonatkozóan. A kevésbé megbízható szervizek nagyszerűnek tűnő kalkulációval kecsegtethetnek, hogy megkapják a melót. Az esetek túlnyomó többségében a teljes karbantartás tehát a vezérműszíjat, a vízszivattyút, a feszítőt és a vezetőgörgőt, a tömítéseket és a szimeringeket is tartalmazza, mert ha eljön az ideje az egyiknek, általában a többiek sem maradnak le sokkal.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata