Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Elkerülhető-e a kábelhiba?

A mai, korszerű autókban több száz méter kábel húzódik minden felé. Ezek, vagyis az elektronika nélkül ma már el sem képzelhető egy gépjármű, amit elektronika hiányában, elromlott, elszakadt, sérül kábelek miatt sem elindítani, sem megállítani nem lehet.

A kábelek extrém körülmények között funkcionálnak

Az élet számos területén vannak elektromos vezetékek, kábelek, de az egyik legextrémebb körülmények között az autókban találhatók működnek. A motor táján funkcionálók a magas hőmérséklet mellett számos vegyi anyag hatásának vannak kitéve és szinte minden autóba szerelt kábelnek bírnia kell az időjárás viszontagságait, az egyszer nagy meleget, vagy a máskor nagy hideget. Mindezt állandó mozgás, rezgés, gyorsulás és fékezés mellett. Az sem ritka, hogy a száguldó autóban valamilyen kábelét hirtelen víz, sár éri, vagy akár felcsapódó kő üti meg. Az ezek elviselésére tervezett autós kábelek tűrőképességének is van azonban egy határa.

A kábelek karbantartása

A kábelek karbantartása az autóban annyit jelent, hogy időről időre szemrevételezzük milyen állapotban vannak. Ehhez nem kell más, mint egy elemlámpa, egy száraz, tiszta rongy és jó szem. Az elemlámpával be lehet világítani a rejtett zugokban húzódó kábelkötegekre, a száraz ronggyal le lehet a kábelt annyira takarítani, hogy igazán szemrevételezhető legyen az állapota. Már az első pillantásra feltűnik, ha egy kábelköteg megbomlott, vagy valamelyik kábelen égés nyomai vannak, esetleg kilátszik a szigetelés alól a huzal. Ebben az esetben még a kábel elláthatja a feladatát, vagyis a motor vagy más részegység működésében még nincs zavar, de ez ilyen esetekben csak idő és szerencse kérdése. Vagyis: a kábelt szigetelni, de inkább azonnal cserélni kell, amit legtöbbször nem lehet házilag elvégezni, a legjobb a dolgot szakemberre, szervizre bízni.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.