Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Biztosítót bírságolt a jegybank

Tízmillió forintos bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Allianz biztosítóra, mert a kötelező autóbiztosítás 2018. január elsejétől érvényes díja egyes újonnan szerződő ügyfelek számára kedvezőbb lehet, mint a már meglévő biztosítottaké. Ezt pedig a törvény tiltja.

Tiltott kedvezmény az ügyfeleknek

A jegybank közölte, ellenőrzése során megállapította, az Allianz biztosító a díjtarifában egy a kármentes vezetők kedvezményét meghatározó korrekciós engedményt is alkalmaz. Ennek egyik eleme szerint kedvezménynek számít a díjtarifa számításánál, ha egy szerződő az elmúlt két évben nem volt üzembentartó az adott gépjárműtípusnál. Márpedig az Allianz meglévő ügyfelei e feltételnek értelemszerűen nem tudnak eleget tenni, tehát ez a kikötés őket anyagilag hátrányosan sújthatja, hacsak nem üzemeltetnek párhuzamosan legalább két azonos gépjármű kategóriába tartozó gépjárművet. A Magyar Nemzeti Bank közlése szerint ezt a törvény tiltja, ezért bírságot szabott ki.

Tízmilliós bírság, kármentes vezetők

A jegybank szerint a kötelező felelősségbiztosítás (kgfb) szóló törvény viszont egyértelműen meghatározza, hogy nem lehet különbséget tenni az új szerződés üzembentartójának a javára azon az alapon, hogy a szerződés új szerződésnek minősül. A jogszabály éppen az ellenkező megkülönböztetésre adna csak módot, azaz a régi biztosítottak díja lehet alacsonyabb. Mindezek nyomán az MNB nemrég közzétett határozatában kötelezte az Allianzot, hogy a januárjától alkalmazandó díjtarifájában mellőzze a kármentes vezetők kedvezményére vonatkozó korrekciós tényezőt. Az MNB a történtek miatt 10 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a biztosítóra. Fontos tudni, hogy a jegybank határozata a kifogásolt kedvezménnyel már korábban létrejött szerződések díját nem érinti.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.