Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Állandó sebességgel – mire jó a tempomat?

Nemcsak a fogyasztásra, hanem a sofőr testtartására igen jótékony hatással van a tempomat. A sebességtartó elektronika az emelkedőn is az autó mellett van, de a lejtőn sem hagyja cserben.

Ideális testhelyzet a sofőrnek

A tempomat, azaz a sebességtartó elektronika az autós extrák közül az egyik legújabb, Magyarországon még kevésbé elterjedt szolgáltatás. A lényege, hogy a gázpedál nyomása nélkül tudjuk egyenletes tempóban tartani az autónkat.  A tempomat kezelése egyszerű, csak két gombot kell megjegyeznünk a használatához. A sebességtartásnál a rendszer tárolja a pillanatnyi sebességet, állandóan értéken tartja azt. Az autó ilyenkor az emelkedőn és a lejtőn is ugyanolyan sebességgel megy, tehát nem lassul, de nem is gyorsul. Amellett, hogy rendkívül biztonságos, a tempomat az autó fogyasztására is igen jó hatással van. Ráadásul kényelmes testhelyzetet biztosít a sofőrnek, ami talán az egyik legfontosabb érv a használata mellett.

Költséges kényelem

A tempomatban van egy biztonsági funkció, ami azért felel, hogy ha használjuk a féket, vagy éppen a kuplungot, akkor automatikusan kikapcsol. Így nem akadályozza a vészfékezést, az üresbe tett motor sem pörög túl. A beépített memóriájának köszönhetően a tempomat megjegyzi a beállított sebességet, ez pedig egyetlen gombnyomással helyreállítható. A járművet felgyorsítja, vagy éppen lelassítja arra a sebességre, ahol megnyomtuk az első gombot. Az univerzális tempomat minden mechanikus gázpedállal rendelkező autóba beszerelhető, így aztán utólag is kerülhet az okos eszközből. Igaz, az utólagos beszerelés már igen költséges kiváltság. A gázadagolást működtető mechanika neve a szervó, amely elektromos és vákuumos is lehet.  Az igazán modern tempomatok már a követési távolságot is figyelembe veszik, automatikusan gyorsítják, vagy éppen lassítják a járművet.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.