Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A több LPG-gázos autó egyenlő a jobb levegővel?

LPG gáz töltése a kocsiba

Nemcsak alacsonyabb működési költség, gazdaságosabb fenntartás, de még kisebb ökológiai lábnyom is jellemzi az LPG-gázos autókat. Egyre több helyen tudod kiszolgálni magad és időről-időre mindig elfogadottabbá válik ez a fajta üzemanyag.

Mit is tud egy LPG-s kocsi?

Mivel egyre magasabb a benzin ára, egyre több szó esik magyar sofőrök körében is a gázüzemű autókról. De mi is az az LPG? Olyan tüzelőanyagról van szó, ami gyakorlatilag fosszilis energia, és propánból, illetve butánból áll. A Liqefied Petroleum Gas, azaz az LPG egy tisztának és biztonságosnak tarott anyag. A legfontosabb különbség a benzinhez képest az, hogy nincs benne benzol, ami egy igen káros összetevő. Mivel szénhidrogének keverékéről van szó, ezért úgyis folyékony, hogy normál hőmérsékleten marad. Ezt pedig akkor őrzi meg, ha nem kerül rá 8,5 barnál nagyobb nyomás. Mivel más a fűtőértéke, így nagyobb fogyasztást produkál, mint a benzinüzem, de így is jóval kisebb a fenntartása, mert olcsóbb.

Sokan a mai napig azt hiszik, hogy nem szabad mélygarázsba hajtani LPG-s kocsival, mert robbanásveszélyes. Ez tévhit, mert több nyomáscsökkentő szelepet is kap a rendszer, ráadásul automatikusan záródó megoldást is kapott, ami akkor élesedik, ha leáll az autónk motorja. Az üzemanyag tartálya igen masszív acélból készül, ezért bármilyen ütközést is kibírnak, nem úgy, mint sok benzines tank.

Kevesebb fogyasztás és zöldebb utak

Miért éri meg LPG-re váltani? Nem csak azért, mert sokat spórolhatsz vele, hanem mert hosszabb életet biztosít a kocsidnak. A gáz jóval tisztább égést produkál, mint a benzin. A propánnak és a butánnak hála, a gyantásodás mértéke alacsonyabb, kevésbé kokszosodik a rendszer. A motor kenőanyagát nem károsítja és az olajfilm is érintetlen marad. Így nincs szükség gyakori olajszűrő-cserére, csak a gyári előírásokra kell figyelned. Számítások szerint mintegy harmadával növeli meg a motor élettartamát.

Ez pedig máris egy lépés a környezetvédelem felé. De nem csak ez teszi zöldebbé, vegyük sorra, hogy miért hasznos ez a módszer a világnak. Az alacsony kibocsátás még egy fontos tulajdonsággal jár: nemcsak a levegőminőséget javítja, hanem alacsonyabb a zajszennyezés. Egy LPG-s kocsi nem kevesebb, mint 95 (!) százalékkal kevesebb nitrogénoxidot bocsát ki, dízeles társánál és 67 százalékkal kevesebbet, egy benzinfaló kocsinál. Mindezek mellett kevesebb CO2-t és szénhidrogént bocsát ki. Ráadásul a talajt sem szennyezi, mivel igen gyorsan elpárolog, ezért nem, vagy alig kerül a talajba. Általa kevesebb szállópor és korom kerül a levegőbe, és nem toxikus. Ha váltáson gondolkodsz, ezeket a szempontokat érdemes mind figyelembe venni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata