Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A sebességváltó élettartamának meghosszabbítása

Automata sebességváltó a kézben

A motor után az autóban a legértékesebb alkatrész a sebességváltó. Ezért aztán hatványozottan érdemes odafigyelni annak karbantartására, hiszen jelentősen meghosszabbítható az élettartama. Ráadásul könnyebb is olyan autót vezetni, amelyik normálisan vált.

Mire figyelj a sebességváltó esetében?

Rendszeresen kell ellenőrizned a hajtóműolajat, minimum évente egyszer nézz, vagy nézess rá annak a szintjére. Igaz ez minden egyes folyadékra, ami a motortérben található. Ha azt látod, hogy csökkent vagy alacsony szintre került, akkor minden bizonnyal szivárgással van dolgod – ezért fordulj szervizhez. Fontos, hogy minőségi váltóolajat használj, ez azt a célt szolgálja, hogy ne melegedjenek túl a kopó alkatrészek. Nem olcsó mulatság, de megéri áldozni rá. Ha erre figyelsz, és rendszeresen cseréled, akkor a váltód hosszú, hosszú évekig megfelelően muzsikál majd. Mindegy, hogy automata vagy hagyományos váltó, figyelj erre a fontos műveletre! Ha az autót minden nap használod, akkor érdemes évente egyszer rátekinteni az olajra, két-három év elteltével pedig cseréltesd is ki az automata sebességváltó olajszűrővel együtt. Mindig hangsúlyozzuk, de lehet, hogy nem eleget: add meg a kocsidnak, ami jár, különben még többet kell majd rá költened. Olyankor azonban már nagy a baj, és igen drága lesz helyreállítani.

Miket tehetsz még a hétköznapi használat során?

Amit ezen kívül megtehetsz, hogy nem hagyod sebességben az autódat, amikor hosszabb ideig parkolsz. Bátran használd a kéziféket, így nincs akkora nyomás a váltódon. Egyébként sem árt az óvatos vezetés, de amíg nem melegszik be a motor és a váltó, addig finoman variáld a sebességeket. Ez télen fokozottan igaz, ilyenkor ugyanis a hideg miatt jóval nehezebben melegszik be a rendszer. Az automataváltós kocsiknál gyakran nem is működnek megfelelően bizonyos funkciók, amíg nem érte el az üzemi hőmérsékletet a rendszer. Ha már szóba került az automataváltó: ha ilyen kocsid van, akkor még sűrűbben kell ellenőrizned az olajszintet, így cserére is gyakrabban lesz szükséged, mint a hagyományos rendszerek esetében. Fontos tippünk, hogy ne halogass! Ha azt látod, hogy sebességváltóddal gond van, akkor azonnal fordulj szakemberhez! Kerreg, nehezen veszi be a 2-est? Lassabban gyorsul, esetleg visszaugrik? Hidd el, baj van, nincs időd a tétlenkedésre!

Vedd tehát komolyan a sebességváltó üzeneteit, tartsd tiszteletben ezt a hihetetlenül fontos alkatrészt, és add meg azt, ami jár neki. Hidd el, hálás lesz érte. Kis odafigyeléssel meghosszabbíthatód az élettartamát, ami a pénztárcádnak is igen jót tesz majd!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata