Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

A sebességváltó élettartamának meghosszabbítása

Automata sebességváltó a kézben

A motor után az autóban a legértékesebb alkatrész a sebességváltó. Ezért aztán hatványozottan érdemes odafigyelni annak karbantartására, hiszen jelentősen meghosszabbítható az élettartama. Ráadásul könnyebb is olyan autót vezetni, amelyik normálisan vált.

Mire figyelj a sebességváltó esetében?

Rendszeresen kell ellenőrizned a hajtóműolajat, minimum évente egyszer nézz, vagy nézess rá annak a szintjére. Igaz ez minden egyes folyadékra, ami a motortérben található. Ha azt látod, hogy csökkent vagy alacsony szintre került, akkor minden bizonnyal szivárgással van dolgod – ezért fordulj szervizhez. Fontos, hogy minőségi váltóolajat használj, ez azt a célt szolgálja, hogy ne melegedjenek túl a kopó alkatrészek. Nem olcsó mulatság, de megéri áldozni rá. Ha erre figyelsz, és rendszeresen cseréled, akkor a váltód hosszú, hosszú évekig megfelelően muzsikál majd. Mindegy, hogy automata vagy hagyományos váltó, figyelj erre a fontos műveletre! Ha az autót minden nap használod, akkor érdemes évente egyszer rátekinteni az olajra, két-három év elteltével pedig cseréltesd is ki az automata sebességváltó olajszűrővel együtt. Mindig hangsúlyozzuk, de lehet, hogy nem eleget: add meg a kocsidnak, ami jár, különben még többet kell majd rá költened. Olyankor azonban már nagy a baj, és igen drága lesz helyreállítani.

Miket tehetsz még a hétköznapi használat során?

Amit ezen kívül megtehetsz, hogy nem hagyod sebességben az autódat, amikor hosszabb ideig parkolsz. Bátran használd a kéziféket, így nincs akkora nyomás a váltódon. Egyébként sem árt az óvatos vezetés, de amíg nem melegszik be a motor és a váltó, addig finoman variáld a sebességeket. Ez télen fokozottan igaz, ilyenkor ugyanis a hideg miatt jóval nehezebben melegszik be a rendszer. Az automataváltós kocsiknál gyakran nem is működnek megfelelően bizonyos funkciók, amíg nem érte el az üzemi hőmérsékletet a rendszer. Ha már szóba került az automataváltó: ha ilyen kocsid van, akkor még sűrűbben kell ellenőrizned az olajszintet, így cserére is gyakrabban lesz szükséged, mint a hagyományos rendszerek esetében. Fontos tippünk, hogy ne halogass! Ha azt látod, hogy sebességváltóddal gond van, akkor azonnal fordulj szakemberhez! Kerreg, nehezen veszi be a 2-est? Lassabban gyorsul, esetleg visszaugrik? Hidd el, baj van, nincs időd a tétlenkedésre!

Vedd tehát komolyan a sebességváltó üzeneteit, tartsd tiszteletben ezt a hihetetlenül fontos alkatrészt, és add meg azt, ami jár neki. Hidd el, hálás lesz érte. Kis odafigyeléssel meghosszabbíthatód az élettartamát, ami a pénztárcádnak is igen jót tesz majd!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.