Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A sebességváltó élettartamának meghosszabbítása

Automata sebességváltó a kézben

A motor után az autóban a legértékesebb alkatrész a sebességváltó. Ezért aztán hatványozottan érdemes odafigyelni annak karbantartására, hiszen jelentősen meghosszabbítható az élettartama. Ráadásul könnyebb is olyan autót vezetni, amelyik normálisan vált.

Mire figyelj a sebességváltó esetében?

Rendszeresen kell ellenőrizned a hajtóműolajat, minimum évente egyszer nézz, vagy nézess rá annak a szintjére. Igaz ez minden egyes folyadékra, ami a motortérben található. Ha azt látod, hogy csökkent vagy alacsony szintre került, akkor minden bizonnyal szivárgással van dolgod – ezért fordulj szervizhez. Fontos, hogy minőségi váltóolajat használj, ez azt a célt szolgálja, hogy ne melegedjenek túl a kopó alkatrészek. Nem olcsó mulatság, de megéri áldozni rá. Ha erre figyelsz, és rendszeresen cseréled, akkor a váltód hosszú, hosszú évekig megfelelően muzsikál majd. Mindegy, hogy automata vagy hagyományos váltó, figyelj erre a fontos műveletre! Ha az autót minden nap használod, akkor érdemes évente egyszer rátekinteni az olajra, két-három év elteltével pedig cseréltesd is ki az automata sebességváltó olajszűrővel együtt. Mindig hangsúlyozzuk, de lehet, hogy nem eleget: add meg a kocsidnak, ami jár, különben még többet kell majd rá költened. Olyankor azonban már nagy a baj, és igen drága lesz helyreállítani.

Miket tehetsz még a hétköznapi használat során?

Amit ezen kívül megtehetsz, hogy nem hagyod sebességben az autódat, amikor hosszabb ideig parkolsz. Bátran használd a kéziféket, így nincs akkora nyomás a váltódon. Egyébként sem árt az óvatos vezetés, de amíg nem melegszik be a motor és a váltó, addig finoman variáld a sebességeket. Ez télen fokozottan igaz, ilyenkor ugyanis a hideg miatt jóval nehezebben melegszik be a rendszer. Az automataváltós kocsiknál gyakran nem is működnek megfelelően bizonyos funkciók, amíg nem érte el az üzemi hőmérsékletet a rendszer. Ha már szóba került az automataváltó: ha ilyen kocsid van, akkor még sűrűbben kell ellenőrizned az olajszintet, így cserére is gyakrabban lesz szükséged, mint a hagyományos rendszerek esetében. Fontos tippünk, hogy ne halogass! Ha azt látod, hogy sebességváltóddal gond van, akkor azonnal fordulj szakemberhez! Kerreg, nehezen veszi be a 2-est? Lassabban gyorsul, esetleg visszaugrik? Hidd el, baj van, nincs időd a tétlenkedésre!

Vedd tehát komolyan a sebességváltó üzeneteit, tartsd tiszteletben ezt a hihetetlenül fontos alkatrészt, és add meg azt, ami jár neki. Hidd el, hálás lesz érte. Kis odafigyeléssel meghosszabbíthatód az élettartamát, ami a pénztárcádnak is igen jót tesz majd!