Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A nyelestengely csapágy hiba jelei

nyelestengely csapágy

Milyen szerepe van a nyelestengely csapágynak? Mit érdemes tudni erről az alkatrészről? Milyen jelek utalhatnak a meghibásodására? Mi történik, ha a hibás nyelestengely csapágy cseréjére nem kerül sor időben? Érdemes otthon próbálkozni a cserével? Megválaszolunk minden fontos kérdést a nyelestengely csapággyal kapcsolatban.

A nyelestengely csapágy a nyelestengely szimering mellett helyezkedik el

A nyelestengely szerepe elengedhetetlenül fontos a gépjármű erőátviteli rendszerében. Ez a rendszer az, ahol a főtengely fogaskerekéhez vannak illesztve az egyes fogaskerekek és ennek a rendszernek a segítségével meg lehet választani a meghajtás fordulatszámát, valamint a leadott teljesítményt. Itt található a nyelestengely szimering, mely egyszerre rugalmas és szilárd, így biztosítja a szabad mozgást lehetővé tevő kötést a rendszerben. A fém és gumi elemekből álló nyelestengely szimering a sebességváltó rendszerében található nyelestengely csapágynál helyezkedik el.

Mit érdemes tudni a nyelestengely csapágyról?

A nyelestengely csapágy segíti a sebességváltó rendszerben lévő fogaskerekeket a könnyed mozgásban. A nyelestengely csapágy meghibásodására utalhat az enyhe olajfolyás és a sebességváltórendszer környékéről érkező furcsa hang, zúgás. Később pedig maga a sebességváltás is problémássá válhat. Nem érdemes megvárni, hogy már a sebességváltás is problémás legyen, hiszen ilyenkor előfordulhat, hogy már nem csak a nyelestengely csapággyal van probléma, hanem egyéb alkatrész is meghibásodott. Szóval az alkatrész cseréje nemcsak elengedhetetlen, hanem sürgős is. A nyelestengely csapágy meghibásodása jellemzően az idősebb gépjárműveknél fordul elő, szóval a nagyobb futásteljesítményt követően. Természetesen vannak kivételes esetek, például bizonyos márkák egyes típusainál már-már típushibának tekinthető az alkatrész meghibásodása. Mi történik, ha a hibás nyelestengely csapágy cseréjére nem kerül sor időben? Ha nem kerül sor időben a cserére, akkor akár az egész sebességváltó-rendszer meghibásodhat, ami sokkal nagyobb költséggel jár, mint önmagában a nyelestengely csapágy cseréje. Amennyiben időben sor kerül egy szakszervizben a cserére, nem lesznek súlyos következményei a nyelescsapágy meghibásodásának. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e otthon próbálkozni a cserével? Nem érdemes otthon próbálkozni vele, mindenképpen szakemberre kell bízni a feladatot, hiszen a nyelestengely csapágy cseréjéhez szét kell szerelni az egész sebességváltó rendszert.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy aut