Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A nyelestengely csapágy hiba jelei

nyelestengely csapágy

Milyen szerepe van a nyelestengely csapágynak? Mit érdemes tudni erről az alkatrészről? Milyen jelek utalhatnak a meghibásodására? Mi történik, ha a hibás nyelestengely csapágy cseréjére nem kerül sor időben? Érdemes otthon próbálkozni a cserével? Megválaszolunk minden fontos kérdést a nyelestengely csapággyal kapcsolatban.

A nyelestengely csapágy a nyelestengely szimering mellett helyezkedik el

A nyelestengely szerepe elengedhetetlenül fontos a gépjármű erőátviteli rendszerében. Ez a rendszer az, ahol a főtengely fogaskerekéhez vannak illesztve az egyes fogaskerekek és ennek a rendszernek a segítségével meg lehet választani a meghajtás fordulatszámát, valamint a leadott teljesítményt. Itt található a nyelestengely szimering, mely egyszerre rugalmas és szilárd, így biztosítja a szabad mozgást lehetővé tevő kötést a rendszerben. A fém és gumi elemekből álló nyelestengely szimering a sebességváltó rendszerében található nyelestengely csapágynál helyezkedik el.

Mit érdemes tudni a nyelestengely csapágyról?

A nyelestengely csapágy segíti a sebességváltó rendszerben lévő fogaskerekeket a könnyed mozgásban. A nyelestengely csapágy meghibásodására utalhat az enyhe olajfolyás és a sebességváltórendszer környékéről érkező furcsa hang, zúgás. Később pedig maga a sebességváltás is problémássá válhat. Nem érdemes megvárni, hogy már a sebességváltás is problémás legyen, hiszen ilyenkor előfordulhat, hogy már nem csak a nyelestengely csapággyal van probléma, hanem egyéb alkatrész is meghibásodott. Szóval az alkatrész cseréje nemcsak elengedhetetlen, hanem sürgős is. A nyelestengely csapágy meghibásodása jellemzően az idősebb gépjárműveknél fordul elő, szóval a nagyobb futásteljesítményt követően. Természetesen vannak kivételes esetek, például bizonyos márkák egyes típusainál már-már típushibának tekinthető az alkatrész meghibásodása. Mi történik, ha a hibás nyelestengely csapágy cseréjére nem kerül sor időben? Ha nem kerül sor időben a cserére, akkor akár az egész sebességváltó-rendszer meghibásodhat, ami sokkal nagyobb költséggel jár, mint önmagában a nyelestengely csapágy cseréje. Amennyiben időben sor kerül egy szakszervizben a cserére, nem lesznek súlyos következményei a nyelescsapágy meghibásodásának. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e otthon próbálkozni a cserével? Nem érdemes otthon próbálkozni vele, mindenképpen szakemberre kell bízni a feladatot, hiszen a nyelestengely csapágy cseréjéhez szét kell szerelni az egész sebességváltó rendszert.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata