Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A megfelelő keréknyomás „csodákra” képes

Ha az autónkról van szó, sajnos sok esetben hajlamosak vagyunk a legkézenfekvőbb dolgokról megfeledkezni, pedig egy kis odafigyeléssel bizony kedvezni tudunk a környezetünknek és a pénztárcánknak is. Ilyen apróságnak tűnő láncszem a keréknyomás is, aminek mértéket minden esetben az adott autógyártó ajánlása szerint kell beállítani.

Figyeljünk az ajánlott értékekre!

Az optimálisan felfújt abroncsok stabilizálják a gumivázat, továbbá biztosítják a kerekekre nehezedő teher egyenletes elosztását is, ami tökéletesíti a teljesítményt, és tovább növeli a biztonságot. Jó, ha tudjuk, hogy minden autó esetében havonta legalább egyszer muszáj lenne ellenőrizni a megfelelő guminyomást. Az ok rendkívül egyszerű, hiszen alacsony nyomás esetén sok üzemanyag megy kárba, továbbá bizonyítottan romlik a kormányozhatóság is, ami növeli egy esetleges balesetek kockázatát is. Magas nyomás esetén a gumi futófelülete nem érintkezik megfelelően az úthoz, ebből kifolyólag csökken a tapadás, nő a féktáv, továbbá egy kátyúval történő találkozást követően majdhogynem biztosak lehetünk abban, hogy sérül a szerkezet is. Minden gumi oldalán láthatunk nyomással kapcsolatos értékeket, azonban nem árt tisztában lennünk azzal, hogy azok nem az ajánlott értékeket jelölik, hanem a hideg abroncs esetén maximálisan megengedett nyomást. Így természetesen nem nehéz kikövetkeztetnünk, hogy az abroncsgyártó cégek az oldalfalon feltüntetett maximális értéknél mindig alacsonyabb nyomást tanácsolnak. Nem törvényszerű, de sok autógyártó az előírt guminyomást a kézikönyvben adja meg, vagy akár az is elképzelhető, hogy egy matricán tüntetik fel a sofőr oldali ajtókereten.

Környezetszennyezés és pazarlás

Olybá tűnik, hogy a teljes autós társadalomnak van mit bepótolnia a helyes guminyomással kapcsolatos ismeretek terén. Egy kutatás kimutatta, hogy csak az öreg kontinensen évente körülbelül 2 milliárd liter üzemanyagot pazarlunk el feleslegesen, ami döbbenetes mennyiségű, közel 4,8 millió tonna széndioxiddal terheli meg környezetünket. További fontos adat, hogy a nem megfelelő keréknyomás miatt, több mint 12 millió gumiabroncsot koptatunk el idő előtt. A japán abroncsgyártó Bridgestone is készített egy kimutatást, amelyben közel negyvenezer járművet vizsgáltak az Európai Unió kilenc országában. A vizsgálatokból egyértelműen kiderült, hogy a sofőrök több mint hetven százaléka alacsony guminyomással használja gépjárművét. Az írás végére pedig egy jótanács: a nyomás ellenőrzése után, ne felejtsük el visszahelyezni a szelepsapkákat!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata