fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

A féltengely 3 gyenge pontja

Defender 90 féltengelye

A hajtáslánc szerves alkotóeleme a féltengely, mely a differenciál művet kapcsolja össze a hajtott kerékkel, s melynek három fő része, egyben gyenge pontja van: a külső és belső féltengely csukló, valamint a féltengely szár. Masszív anyagból gyártják a féltengelyt, hiszen megterhelő munkát végez, nagy forgatónyomatékot ad le a kerekekre.

A gumiharangok a legérzékenyebbek

A külső féltengely csukót más néven golyós csuklónak is szokás nevezni, a kerék felől helyezkedik el a szerkezetben. Gyártáskor egy csavarral a kerékagyba rögzítik egy bordás részen keresztül. Tulajdonképpen azért felel az alkatrész, hogy a kerekek egyáltalán meg tudjanak mozdulni, s kormányozni tudjuk a kocsit. Az állandó mozgásnak, ezáltal igénybevételnek kitett alkatrészt egy gumiharang óvja, melyet bilinccsel rögzítenek hozzá, feladata, hogy bent tartsa a kenőzsírt. Mivel a gumiharangok egy idő után elhasználódnak, ezért legtöbbször ezek okolhatóak a külső féltengely csukló meghibásodásáért. A megrepedezett, netán kiszakadt gumiharang beengedi a különböző szennyeződéseket, vizet, melyek tönkreteszik a csuklót. Érdemes tehát évente egyszer-kétszer legalább megnézetni a harangok állapotát, szükség esetén pedig cseréltetni őket futómű javító szervizben. Érdemes megjegyezni, habár gumiharang néven terjedt el az alkatrész, nem feltétlen csak gumiból, hanem például termoplasztikból is készülhet. A külső féltengely csukló meghibásodásának gyanújára adhat okot, ha kanyarodás alatt ropogó, kattogó hangot hallasz. Sajnos az alkatrész nem javítható, kizárólag cserével lehet orvosolni a problémát, és ezt is csak komplett készletben.

A belső féltengely csukló küldetése ellenben, hogy összekapcsolja a féltengely rudat a sebességváltóval. Pontosabban a váltó kihajtásának erejét továbbítja a féltengely felé. Eközben, a futómű mozgásához idomultan fel-le mozog. A külső csuklóhoz hasonlóan ezt is gumiharang védi, és zsír keni. A meghibásodásért itt is legtöbbször az elöregedett gumiharangokat okolhatjuk. Ha azt tapasztalod, hogy ráz a kormány, de csak gyorsítás közben, akkor szinte biztos, hogy a külső csuklóval van probléma. Olyan érzés ez vezetés közben, mintha a kerék nem lenne jól centírozva. Bizonyos modelleknél cserélhető csak a belső féltengely csukló, de azért zömében kompletten, a féltengellyel együtt szokták megejteni a cserét.

A rémálom: féltengely rúd törés

A féltengely szár, vagy más néven féltengely rúd egy edzett fémalkatrész, melynek mindkét vége bordázott. Ami a felépítést illeti, a rúd egyik végén a belső féltengely csukló, míg a másikon a külső található. Szerencsére a szár nem sűrűn megy tönkre, mondhatni alig, olyankor is inkább törés fordul elő. Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy mitől törhet el? Az autók többségében különböző a jobb és baloldali féltengely, emiatt súlyozni, centírozni is szokták őket. A felhelyezett gumiágyak, súlyok miatt a féltengely rúd hatékonyságát vesztheti, elkophat, és szélsőséges esetben pedig akár el is törhet. A csuklókhoz hasonlóan a féltengely szárat sem lehet javítani, de még csak hegeszteni sem, kizárólag cserélni. A centírozatlanság következtében itt is a gyorsításkor tapasztalható kormányrázás a meghibásodás gyanús jele.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata