Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A féltengely 3 gyenge pontja

Defender 90 féltengelye

A hajtáslánc szerves alkotóeleme a féltengely, mely a differenciál művet kapcsolja össze a hajtott kerékkel, s melynek három fő része, egyben gyenge pontja van: a külső és belső féltengely csukló, valamint a féltengely szár. Masszív anyagból gyártják a féltengelyt, hiszen megterhelő munkát végez, nagy forgatónyomatékot ad le a kerekekre.

A gumiharangok a legérzékenyebbek

A külső féltengely csukót más néven golyós csuklónak is szokás nevezni, a kerék felől helyezkedik el a szerkezetben. Gyártáskor egy csavarral a kerékagyba rögzítik egy bordás részen keresztül. Tulajdonképpen azért felel az alkatrész, hogy a kerekek egyáltalán meg tudjanak mozdulni, s kormányozni tudjuk a kocsit. Az állandó mozgásnak, ezáltal igénybevételnek kitett alkatrészt egy gumiharang óvja, melyet bilinccsel rögzítenek hozzá, feladata, hogy bent tartsa a kenőzsírt. Mivel a gumiharangok egy idő után elhasználódnak, ezért legtöbbször ezek okolhatóak a külső féltengely csukló meghibásodásáért. A megrepedezett, netán kiszakadt gumiharang beengedi a különböző szennyeződéseket, vizet, melyek tönkreteszik a csuklót. Érdemes tehát évente egyszer-kétszer legalább megnézetni a harangok állapotát, szükség esetén pedig cseréltetni őket futómű javító szervizben. Érdemes megjegyezni, habár gumiharang néven terjedt el az alkatrész, nem feltétlen csak gumiból, hanem például termoplasztikból is készülhet. A külső féltengely csukló meghibásodásának gyanújára adhat okot, ha kanyarodás alatt ropogó, kattogó hangot hallasz. Sajnos az alkatrész nem javítható, kizárólag cserével lehet orvosolni a problémát, és ezt is csak komplett készletben.

A belső féltengely csukló küldetése ellenben, hogy összekapcsolja a féltengely rudat a sebességváltóval. Pontosabban a váltó kihajtásának erejét továbbítja a féltengely felé. Eközben, a futómű mozgásához idomultan fel-le mozog. A külső csuklóhoz hasonlóan ezt is gumiharang védi, és zsír keni. A meghibásodásért itt is legtöbbször az elöregedett gumiharangokat okolhatjuk. Ha azt tapasztalod, hogy ráz a kormány, de csak gyorsítás közben, akkor szinte biztos, hogy a külső csuklóval van probléma. Olyan érzés ez vezetés közben, mintha a kerék nem lenne jól centírozva. Bizonyos modelleknél cserélhető csak a belső féltengely csukló, de azért zömében kompletten, a féltengellyel együtt szokták megejteni a cserét.

A rémálom: féltengely rúd törés

A féltengely szár, vagy más néven féltengely rúd egy edzett fémalkatrész, melynek mindkét vége bordázott. Ami a felépítést illeti, a rúd egyik végén a belső féltengely csukló, míg a másikon a külső található. Szerencsére a szár nem sűrűn megy tönkre, mondhatni alig, olyankor is inkább törés fordul elő. Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy mitől törhet el? Az autók többségében különböző a jobb és baloldali féltengely, emiatt súlyozni, centírozni is szokták őket. A felhelyezett gumiágyak, súlyok miatt a féltengely rúd hatékonyságát vesztheti, elkophat, és szélsőséges esetben pedig akár el is törhet. A csuklókhoz hasonlóan a féltengely szárat sem lehet javítani, de még csak hegeszteni sem, kizárólag cserélni. A centírozatlanság következtében itt is a gyorsításkor tapasztalható kormányrázás a meghibásodás gyanús jele.

Jelentkezzen be szervizünkbe!