Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

65 éves a Seat

2018. november 13-án ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját a Seat autómárka. A barcelonai kikötő közelében felépült gyár futószalagjáról, 1953. november 13-án gurult le a B-87.223-as rendszámmal ellátott első Seat 1400-as modell. Ekkor, Spanyolországban körülbelül 3 autó jutott ezer lakosra, így a márka egyértelmű célja az ország motorizálása lett.

Hirtelen növekedés

A történet úgy kezdődött, hogy a spanyol kormány, továbbá 6 spanyol bank aláírt egy szerződést az olasz Fiat vállalattal. A szerződésben foglaltak szerint, a kezdeti időkben a Seat kizárólag csakis Fiat-termékeket gyártott, igaz, saját márkája alatt. Az előkészületek után, 1951-ben, 20 hektáron, a Barcelona melletti vámszabad területen megépült az első gyár, a Zona Franca, melynek kapacitása kezdetben napi 5 autó volt. Ekkor 925 főt foglalkoztattak. Három év múlva, már 1700 munkavállaló gyártotta az évi 2936 autót. 1962-ben elkészült az új gyártósor, ami lehetővé tette az 1500-as modell gyártását, közben megnyílt Madridban a központi iroda. Éves szinten már több mint 10 ezer autó gurult ki a gyárból, amit 4 év múlva sikerült duplájára emelni. A lendület kitartott a hetvenes években is, így a Seat tovább tudott növekedni. A nagy népszerűségnek örvendő 850-es és 1500-as modellek már nem csak Spanyolországban, hanem egész Európában népes rajongótábort szereztek, így a cég az öreg kontinens nyolcadik legnagyobb autógyártójává avanzsált.

Már német befolyás alatt

Az alapítás után harminc esztendővel, máig tisztázatlan okok miatt a Fiat megszakította együttműködését a Seattal, így hamarosan elkészült az első „önálló” modell, a Ronda. Ez nagy botrányt eredményezett, ugyanis az olaszok igencsak nehezményezték, hogy az autó nagy hasonlóságot mutatott a nem régiben elkészült Fiat Ritmoval. A Seat akkori igazgatója, Juan Miguel Antoñanzas ötletesen oldotta meg a vitás helyzetet. A sajtó előtt bemutatott egy Rondát, amin minden elemet sárgára színeztetett, ami eltért a Fiat modelltől. Mivel a bemutató végére lényegében az egész kocsi sárga színben pompázott, az ügy viszonylag gyorsan lezárult. Jelentős dátum a cég életében az 1984-es év, ugyanis ekkor került bemutatásra a cég legismertebb modellje, az Ibiza. 1986-ban a Seat és a Volkswagen együttműködési szerződést kötött. A megállapodás értelmében a németek többségi tulajdont szereztek a cégben, majd 1990-ben, 99,99 százalékban megvásárolták azt. A Seat mára a Volkswagen-csoport egyik legjelentősebb tagja, a német óriásvállalat jelenlétéből fakadó, precíziós gyártási mechanizmus tovább növelte a Seat modellek megbízhatóságát.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.