Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Turbó feltöltés

Mára az autók üzemanyag adagoló rendszereinél széles körben elterjedt megoldás a turbó feltöltés, ami valamikor csak a versenyautók és egyes dízel motorok kiváltsága volt. Napjainkban az egyszerű városi és családi autókban is pörög a turbó.

A turbó szerepe

A hagyományos porlasztós üzemanyag adagoló rendszerekkel felszerelt autókban a porlasztó, az üzemanyag sűrítése az égetéshez a külső légnyomás és a vákuum közötti nyomáskülönbséget használta fel, pont mint egy kölnivíz szóró a fürdőszobában. Ennek megvoltak a korlátai, amit csak úgy lehetett meghaladni, ha valamilyen berendezés ennél jóval nagyobb nyomást kreált a befecskendezéshez. Erre találták ki a turbót, ami alap esetben a kipufogónál keletkező nyomást használja fel a nagyobb hatékonyságú porlasztáshoz szükséges többlet nyomás létrehozásához.

Turbina a porlasztó helyett

A kipufogógáz egy turbinát hajt meg és ez hozza létre a jobb porlasztáshoz szükséges nagyobb nyomást. A szerkezet felépítéséből következően a turbina igen nagy fordulattal működik, ami elérheti akár a 270 ezret is percenként. Ez nyilván erősen igénybe veszi a forgó alkatrészt, ami ezért gondos és folyamatos kenést igényel. Ezért a turbóval felszerelt autóknál a legjobban az olajnyomásra és az olaj hőmérsékletére kell ügyelni, mely utóbbi szinten tartására külön hűtőrendszert van beépítve. Egyébként a turbó felöltésnél keletkező nyomáskülönbség is hőmérsékletet emelő tényező, ami tovább fokozza a működés kockázatát és növeli a hűtés jelentőségét. Ezért, ha olajproblémát jelez a fedélzeti komputer, vagy a műszerfalon kigyulladó piros lámpa, azonnal hajtsunk a szervizbe.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.