Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Szivárvány színeiben füstöl a kipufogó

Elhasználódott kipufogó

A kipufogófüst színe a legtöbb esetben belső problémára utal, azonban a gépkocsivezetők egy tetemes százaléka nem igazán törődik vele. Miért is törődne, hiszen a füst hátrafelé távozik, ő meg elől ül, másrészt nem is biztos, hogy tud arról, hogy a jármű füstje konkrétan rendellenes. Mindenképpen figyeljük meg a füst színét. Árulkodó jele lehet egy hamarosan beköszöntő gondnak, amikor esetlegesen kipufogó javításra kell vinni a kocsit.

Ha az autó füstje fekete, vagy fehér…

A fekete füst egyik gyakori oka a hibás turbófeltöltő. A hibaforrás pedig nem más, mint az, hogy az említett alkatrészben nem megfelelő a turbónyomás. Egy másik szintén gyakori ok a túl sok üzemanyagégetés. Ebben az esetben első sorban a légszűrőt, vagy a beömlésben fontos szerepet játszó szenzorokat, valamint injektorokat szükséges megvizsgálni. A felsoroltak mellett fekete füstöt okozhat még az üzemanyag-vezeték elzáródása is.

A fehér füst igazából nem is füst, hanem leginkább gőz. Egészen addig felesleges tőle megijedni, ameddig a hidegebb téli vagy őszi napokon találkozunk vele. Ugyanis ekkor a hidegindítás következtében a kipufogóban lecsapódott pára párolog el. Ezért a jelenség ebben az esetben ideiglenes. Más esetben viszont már aggodalomra adhat okot. Ugyanis ha a jelenség tartósan fennáll, akkor az arra utal, hogy a vízpára nem a kipufogórendszerben található, hanem az égéstérben. Ebben az esetben olyan problémákkal szembesülhetünk, mint a hengerfej vagy a motortömb vízjáratainak kilyukadása és szivárgása, azaz a hűtőfolyadék az égéstérbe szivárog.

Ha a füst kék, vagy szürke

A kék füst szerencsére egy könnyen behatárolható problémára utalhat. Ez pedig nem más, mint hogy a motor olajat éget. Ennek oka az, hogy az olaj – mint ahogy a hűtőfolyadék – bejut az égéstérbe, és ott égni kezd. Okozója általában a hibás, sérült szelepvezető, dugattyúgyűrű, vagy szelepzár. Ez egészen addig nem probléma, ameddig az olajfogyasztás kismértékű. Viszont ha megnő a jelenség étvágya, akkor érdemes felkeresni a szervizt, már csak azért is, mert a megnövekedett olajfogyasztás költséges, az olajégés pedig környezetszennyező. Ráadásul gond lehet belőle a műszaki vizsgán is.

A szürke füstnek viszont számos oka lehet. Utalhat olajfogyasztási problémára, de a már említett turbófeltöltő hibájára is. Szürkés színű füstöt okoz az automataváltó olajának égése, vagy egy beragadt PCV szelep, amitől megnövekedik a nyomás. A legegyszerűbb, ha meggyőződünk az olajszintről, kiderítjük, hogy jelentősebb-e a szivárgás a „tűrhetőnél”.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata