Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért nem dolgoznak a legtöbb helyen hozott alkatrésszel?

alkatrészek az asztalon

Azt nagyjából mindenki érzi, hogy a legtöbb autószerviz kétféle bevételi forrással rendelkezik, úgymint a munkadíjak és az alkatrész-értékesítések hozama. Bármely javítóműhely nyereségének egy része tehát az alkatrészek eladásából származik. A legtöbb üzlet nem is engedi, hogy a fogyasztók saját kellékeket vigyenek hozzájuk, ami érthető, hisz igyekeznek elkerülni a garanciális fejfájást, a minőség problémáit, illetve a kompatibilitási konfrontációkat. Nézzük, miért lehet kellemetlen még a címben vázolt szituáció? Mert tény, hogy néhány ezer forintot megtakaríthatnál, de hidd el, ez hosszú távon egy kicsit sem jó ötlet!

Garancia és jogi kérdések

Tegyük fel, hogy olcsó fékbetéteket találsz valahol, és kapva az alkalmon, tucatjával megveszed, majd ezekkel állítasz be a soron következő szervizre. Ártalmatlannak tűnik, igaz? Pedig, cseppet sem az. Ha ugyanis a vásárolt fékek meghibásodnak, akkor ezekért az alkatrészekért Te vagy a felelős, mert azokra a műhelygarancia nyilván nem vonatkozik. Miért nem? Mert könnyen lehet, hogy a szakid nem ajánlotta volna ezeket az alkatrészeket a járművedhez. Lehetséges, hogy a hozott tartozék nem megfelelő színvonalú anyagokból készült, esetleg nem optimális az illeszkedés, ami bizony rossz teljesítményt eredményezhet. Ha bevállalod a saját alkatrészes procedúrát, akkor legyél tisztában azzal, hogy a szerviz csak a saját munkájára vállalhat garanciát. Ez azt jelenti, hogy installálhatják ugyan az általad vitt alkatrészt, de ezekre nem terjednek ki a garanciális jogkörök. Ha egy autójavító beszereli az általad vásárolt alkatrészt, és az esetleg meghibásodik és balesetet okoz, a szerviz jogilag felelősségre vonható, és a bíróság szinte mindig a műhely ellen dönt. Ami érthető, nyilván nem kellett volna olyan, az ügyfél által szállított alkatrészt beépíteni, amelynek teljesítményét nem tudja garantálni. Már csak emiatt is a legtöbb üzlet elutasítja a vásárlók által beszerzett alkatrészek telepítését, és igazságtalan hibáztatni őket azért, mert nem vállalják a kockázatot.

Még mi szól a saját alkatrészes tortúra ellen?

Másodsorban nem árt elgondolkodnod azon sem, hogy az autójavító vállalkozások nyilván sok pénzt fektetnek diagnosztikai berendezésekbe, és emellett valószínűleg kiemelten kezelik technikusaik továbbképzését is. Hacsak nem vagy erősen mechanikai beállítottságú, valószínűleg nem fogod tudni pontosan meghatározni a problémát. Ha furcsa hangok hallatszanak valahonnan, vagy ha kigyullad a check engine jelzőfénye, a legjobb, ha a járműved szakképzett kezekben hagyod. Sokkal pontosabban tudják megállapítani, hogy mi a hiba, és melyik alkatrészeket kell cserélni. Mert különben is mi van, ha rossz tartozékokat vásárolsz, vagy ha azok egyszerűen nem kompatibilisek az üzlet által kínált további kellékekkel? Esetleg munkadíjban hajlandó vagy kifizetni tripla árat is? Biztos, hogy jól meggondoltad? Nem árt azon sem eltűnődni, hogy az autójavító vállalkozások hosszú távú kapcsolatokat ápolnak alkatrész-beszállítókkal, ami feljogosíthatja őket arra, hogy sürgős szállítást kérjenek a helyi elosztó központoktól. Az alkatrészszállítók képviselői képzésben részesülnek a legújabb technológiákról. Megvan az az előnyük, hogy valós teljesítmény- és jótállási információkat kapnak a gyártóktól. A helyi autójavító vállalkozás és az alkatrész-beszállító kapcsolata olyan előny, amellyel az átlagos járműtulajdonos valószínűleg nem rendelkezik, miután néhány autóipari fórumra rápillantott. Illetve gondolj bele az állásidőbe, ami a hibás alkatrészek cseréjére való várakozásból ered. Ez az üzlet termelékenységének csökkenését jelenti, röviden és velősen: pénzkiesés. Ki a hibás? Ki fizeti? Mindezek után, gondold át inkább újra, ha saját alkatrésszel szeretnél szervizeltetni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata