Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Meddig használható még a használt téli gumi, és mikor kell cserélni?

Mielőtt beköszönt a tél, érdemes időben felkészítenünk az autónkat a zord, hideg időre. Ennek egyik legfontosabb eleme a téli gumi felrakása a járműre. Mire kell figyelnünk, ha újra a kocsira akarjuk tenni a használt téli abroncsokat?

Mikor cseréljünk?

Az időjárást nehéz kiszámítani, olykor az előrejelzések is tévedhetnek. Egy hűvösebb periódus után következhet még egy kis melegedés, így kapkodnunk azért nem kell a gumicserével. Azonban érdemes időben megtennünk, mielőtt beköszöntenek a tartós hidegek, ugyanis sokan az utolsó pillanatig várnak, így pedig órákat kell majd várnunk a gumiszervizben, de az sem kizárt, hogy csak napok, hetek múlva kapunk időpontot a felhalmozódó munka miatt. Persze a cserét megfelelő körültekintéssel mi is elvégezhetjük, főleg, ha teljes szettünk van a garázsban tárolva, és csak a kerekeket kell cserélni, nem az abroncsokat felrakatni, ez utóbbit hagyjuk a szakikra. Mikor jön el a pillanat, amikor már nem halogathatjuk tovább, és el kell hagynunk a nyári gumit, hogy a téli szettet használva autózhassunk tovább? A szakemberek egyöntetű véleménye szerint a cserét akkor kell kivitelezni, amikor a napi átlaghőmérséklet eléri a hét Celsius fokot. Ez télen általában október közepén-végén szokott bekövetkezni, de az sem baj, ha egy kicsit hamarabb jön el a váltás ideje. A cserére azért van szükség, mert a nyári gumi a hideg időben merevvé, rugalmatlanná válhat, ami miatt veszít a tapadásából, a fékút hossza így pedig jelentősen megnőhet. Ráadásul a mintázata is olyan, hogy nehezen birkózik meg a jeges, havas utakkal, könnyedén megcsúszhatunk vele, veszélyessé válhat az utazás.

Mire figyeljünk a használt téli gumi felrakása előtt?

A téli gumikat a nyárival szemben éppen a hideg időre tervezték. Az anyagának összetétele sokkal ellenállóbb még a nagyobb mínuszokban is, ráadásul a bordázata úgy van kialakítva, hogy a nagyobb mennyiségű esőt, havat könnyebben elvezesse. Ne sajnáljuk tehát arra a pénzt, hogy beruházzunk a téli gumikra, hiszen ezáltal sokkal biztonságosabban közlekedhetünk az autónkkal a fagyos időben is. Ha van egy használt szett abroncsunk a hideg évszakokra, a felrakás előtt vizsgáljuk meg, hogy milyen állapotban van, hiszen a minősége használat nélkül is romolhat. A nem megfelelő tárolás miatt károsodhat, keletkezhetnek rajta repedések, sérülések. Az sem mindegy, hogy mennyi idős az abroncs, ugyanis anyagából adódóan hat-hét év alatt még a leginkább óvott gumi is elöregedhet, emiatt a magára valamit is adó gumiszerviz ezeket már nem is szereli fel az autókra. Vizsgáljuk meg, hogy vannak-e rajta kitüremkedések, szakadások, ezekben az esetekben veszélyes közlekedni a gumiabroncsokkal. Nézzük körbe a gumit, hogy nincs-e rajta foltokban kopott rész. Ha találunk, akkor nem csak az abroncsokat érdemes lecserélni, de egy futómű beállítás sem árt a kocsin elvégeztetnünk. Végül pedig ellenőrizzük le a profilmélységet: téli gumi esetében már az is kopottnak számít, ha négy milliméternél kisebb adatot kapunk a vizsgálat során, így azoknak nem ajánlott a felszerelése. Ha a felsoroltak bármelyikével találkozunk, akkor eljött az idő, hogy vásároljunk egy téli gumi szettet. Ez persze lehet használt is, azonban ne felejtsünk el megbizonyosodni róla, hogy az új szerzeményünk minden paraméternek megfelel. Ha pedig újat rendelünk a neten, akkor átvétel előtt ellenőrizzük le a gyártás idejét, hiszen akkor is elöregedhet egy abroncs, ha soha nem futottak vele még egyetlen kilométert sem.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata