Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Már sofőr nélküli taxit is lehet fogni Amerikában

Sofőr nélküli taxiszolgálat működik az Egyesült Államokban, pontosabban egyelőre még csak Phoenix városában: az önvezető technológián már évek óta dolgozó Waymo elindította „korai utas” programját, amelyben néhány autót már forgalomba állítottak.

Nem véletlenül esett Phoenixre a választás

Kétségkívül az egyik legfontosabb mérföldkövéhez érkezett az autonóm autók fejlesztése az Egyesült Államokban: az évek óta zajló tesztek után egy városban ténylegesen beindult az üzem. Igaz, hogy még korlátozott útvonalon, és csak pár autóval, de Phoenix agglomerációjának csendes utcáin már lehet sofőr nélküli taxit fogni. A Waymo 2009-ben indult a Google önjáróautó-projektjeként, és végre szintet lépett. Több mint nyolc év fejlesztői munka után megjelennek ugyanis az utakon a vezető nélküli járművek. A Waymo Facebook-oldalán tettek közzé videót arról, hogyan néz majd ki a taxizás egy vezető nélküli autóval, illetve mit láthatnak az utasok útközben. A Reuters szerint a teszthez azért Phoenixet választották, mert ott száraz és viszonylag könnyen megjósolható az időjárás.

A fényes jövő mérföldköve

Tavaly áprilisban hirdették meg „korai utas” programjukat, amivel Phoenix környékén élőket toboroztak az éles teszthez. Az önvezető Waymo-taxikat, amelyekből körülbelül egy tucat járja az utcákat, telefonos applikációval lehet „leinteni”, és eljutni velük a megadott célig. A jelenlegi nagy előrelépés az, hogy most már egyáltalán nincs ember a kormány mögött, aki felügyelné az automatikát. A Waymo egyelőre még kicsi, de hamarosan ugrásszerűen bővülni fog: a Fiat Chrysler Automobiles januárban jelentette be, hogy több ezer Chrysler Pacifica Hybrid autót gyártanak a Waymo igényeire szabva, és már 2018-ban bővülhet a speciális önvezető szoftverrel és hardverrel felszerelt autókkal a Waymo flottája, ezzel több amerikai városban is beindítva a szolgáltatást.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.