fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Kemény munkát végez a hardy tárcsa

Hardy tárcsa az autóban

A hardy tárcsa egy rugalmas tengelykapcsoló, amely a rugalmasságot egy kör alakú, rugalmas közgyűrűvel biztosítja. Lényegében a kardáncsukló helyettesítésére szolgál. Az alábbiakban elárulunk mindent, amit az autótulajdonosoknak ajánlott tudniuk a hardy tárcsáról.

Az autó zárt térben tárolásával megelőzhető a korai állapotromlás

A hardy tárcsa a rugalmas gumielemének köszönhetően képes kompenzálni a nagyobb szögeltéréseket. A kialakítása precíziós feladat, szóval minden egyes géptípushoz más-más változatot gyártanak. Milyen részekből áll a hardy tárcsa? A szerkezet két fém alkatrészből áll, melyek tárcsa formájúak. Ezek között helyezkedik el a rugalmas, kör alakú, gumiból készült közgyűrű. A hardy tárcsában lévő gumi megfelelően kemény, rendkívül strapabíró, ám az extrém hőmérséklet-ingadozás, a nedvesség és a szennyeződések mind-mind korai állapotromlást eredményezhetnek. Ezeket a hatásokat az autó zárt térben való tárolásával lehet minimalizálni. Ebből is következik, hogy a kültéri tárolás felgyorsíthatja az állapotromlást. Milyen időközönként kell cserélni a hardy tárcsát? Nincs arra szabály, hogy milyen időközönként kell cserélni az alkatrészt. Inkább az ellenőrzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Körülbelül 40-50 ezer kilométerenként érdemes megnézetni szakemberrel, aki leszerelést követően megállapítja, hogy szükséges-e a csere. Meghibásodásra utalnak a repedések, a kopások, a törések és a forgácsolódás. Laikusok számára milyen jelek utalhatnak a hardy tárcsa meghibásodására? Például a hibára utalhat, ha az utastérben vibrálás jelentkezik és ez gyorsításra erősödik. Szintén meghibásodásra utalhat, ha menet közben zaj hallható a kardántengely felől.

Mi a teendő, ha meghibásodik a hardy tárcsa?

Amennyiben meghibásodik a hardy tárcsa, az esetek többségében valamelyik alkatrészt kell cserélni, hiszen külön-külön is beszerezhetőek. Általában nem kell kicserélni az egész hardy tárcsát. Azonban cserekor is ügyelni kell a kifogástalan minőségű változat beszerzésére, hiszen ez az alkatrész rendkívüli terhelésnek van kitéve a működése során. A silány minőségű darabok nagyon hamar megadják magukat. Amennyiben szükségessé vált a csere, mindenképpen fel kell keresni egy szervízt, ahol a tapasztalt szakemberek szakszerűen végzik el a feladatot. Azért sem érdemes otthon próbálkozni vele, mert a hibalehetőségek száma nem elenyésző. Például gondot okozhat, ha a felrakott rögzítőcsavarok hosszúsága nem egyforma, vagy nem egyformán kerülnek meghúzásra a rögzítők.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.

Tájékoztatjuk, hogy 2021.12.24. és 2022.01.02. között ZÁRVA tartunk. 2022.01.03-tól a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Üdvözlettel: KA csapata