Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Hogyan vezessünk blokkolásgátlóval a hóban?

A blokkolásgátló (ABS) az autózás egyik legnagyobb és leghasznosabb találmánya, ami nagyon sokat javított a közlekedés biztonságán és jelentősen megkönnyítette az autósok életét, mivel lehetővé teszi a kocsi kormányzását „padlóféknél” is.

Hóban a vezető kifékezheti az ABS-t

Az ABS csodálatos találmány, de nem lehet tőle csodát várni, főleg nagy hóban nem, amit sok autós megtapasztalhatott már. A kísérletek, tesztek azt bizonyítják, hogy az extrém havas utakon a tapasztalt, érzékkel fékező és a gázpedált is profi módon kezelő autós jobb eredményt ér el, mint az, aki teljes egészében az ABS-re hagyatkozik. A számos videó felvételen megörökített eredmény az, hogy a fékpedált teljes erővel nyomó sofőrt kisegítő blokkolásgátló jóval hosszabb fékúton állítja meg az autót, mintha a vezető az ABS-t „kifékezi”, vagyis annak működését érzékeny fékezéssel megakadályozza. Mondjuk úgy: ABS-ebb tud lenni az ABS-nél. És ezt egy jó sofőr, de – kellő gyakorlás után – egy amatőr is meg tudja csinálni.

Manőverezni is jobban lehet hóban ABS nélkül

Ugyan ez vonatkozik arra az esetre is, amikor a magas hó borította úton nem csak fékezni, de közben manőverezni is kell az ütközés elkerülése érdekében. Ilyenkor is képes az autó vezetője jobb eredményt elérni, mint az ABS, ha a féket és a gázpedált is érzékeny lábbal nyomja. Mindkét esetre érvényes azonban, hogy ezt gyakorolni kell. Csak az tudja átvenni az ABS szerepét, annál jobb eredményt elérni, aki teljesen tisztában van az autója dinamikájával, a havas út tulajdonságaival, és mindezt érzékeny lábbal a fékrendszer és a gázpedál felhasználásával az autója tudtára is képes adni. Jó gyakorlást! Idén – a jelek szerint – lesz rá hó és hideg is, de ne feledjük el, hogy a fékek megfelelő állapotát is érdemes ellenőrizni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.