Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A gyújtógyertya bekötésének alapjai

A gyújtógyertyák cseréjének témája olyasmi, amit a csináld-magad technika kedvelői gyakran elővesznek, hiszen a gyújtógyertyák cseréje egy rendszeresen megjelenő feladat. A gyújtógyertyák vezetékeiről viszont nem érdemes megfeledkezni, mert ha a vezetékek nem működnek jól a bekötés után, akkor a motor teljesítménye és az üzemanyag minősége is szenved. Ha extra pénzt költ a legjobb irídium gyújtógyertyákra de rossz helyre köti a kábeleket, akkor energiát és pénzt is pazarolt.

Mit lehet elrontani a gyújtógyertya bekötésekor?

Nagyon sokan tudják a gyújtógyertya cseréjének módját, sokan nehezen jönnek rá, hogy nem minden gyújtógyertya kábel egyforma. A gyújtógyertya huzalok és kábelek nagyon fontosak, mert ahhoz, hogy a gyertyában szikra gyúljon elengedhetetlen a szikra. Ha rossz vezetékeket használ, vagy olyanokat amelyek sérültek vagy rossz minőségűek, akkor ezek problémát okozhatnak az úton. A villamos energia a csatlakozóvezetékek mentén halad a dugó felé hogy így szikra keletkezhessen és gyakran előfordulhat az is hogy a villamos energia egyszerűen megszökik. A villamos energia mindig arra keres lehetőséget, hogy átugorjon a kábelből és ha ez megtalálja a menekülőutat amit keresett (általában a hiányzó vagy megrongálódott huzal miatt) akkor gyújtáskimaradást is okozhat, valamint teljesítményhiányt. Az elektromosság rádióhullámokat is generál és ha a villamos energia kiszabadul a huzalokból akkor az zavarhatja az autó rádióját, valamint egyéb elektronikai berendezéseket is.

Gyújtógyertya kábel típusok

Az elosztott ellenálláshuzalok üvegszál-impregnált szénből készülnek. Ezeket szén maghuzalként is ismerik és ezek a huzalok voltak az 1980 előtt az amerikai járműveinek 95%-ában. A szénmag nagy ellenállást eredményez, és az autógyártók azért fókuszálnak főképp erre, hogy csökkentsék a rádiós interferencia „zaját” amelyet a normális gyújtásrendszer működése generál. Ez a zaj nemcsak rontja a rádióvételt de sürgősebb esetekben zavarhatja a motor vezérlésére használt érzékelőket is. A mágneses ellenálláshuzalok főleg az ázsiai autók miatt kezdett el nagyobb népszerűségnek örvendeni. A réz-nikkel ötvözet spirális, sebes magjával az anyag kevésbé áll ellen az elektromosság áramlásának, ami azt jelenti, hogy kevesebb áram szükséges a szikra létrehozásához ugyanakkor a tekercselési mintázat és az anyagok segítenek megakadályozni a rádiófrekvencia megszökését.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.