Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Fékrendszer kisokos kezdőknek

Legyen akármilyen autónk is, talán egyik legfontosabb része a fék. Ugyanis menjünk bármerre is, e nélkül bizony elég nehézkes lenne az utazás.

Mit érdemes tudni a fékekről?

A fék az autó egyik leglényegesebb biztonsági rendszere. Fontos karbantartani és figyelmet fordítani rá. Élettartamát és hatékonyságát bizony egyszerűen tudjuk növelni, amennyiben megtanuljuk, hogy miként bánjunk vele megfelelően. A fékek nagy terhelésnek vannak kitéve. Figyelmet kell fordítani arra, hogy kopásának mértékét a lehető legalacsonyabb százalékra csökkentsük. Ha odafigyelünk a közutakon és nem nyomjuk állandóan a gázt, akkor nem lesz szükség arra, hogy koptassuk a féket. Hasonlóan kímélő lehet, ha szakaszosan nyomjuk a fék pedált. Ugyanis ilyen esetben két fékezés között képes hűlni a fék, ezzel csökken az elhasználódása. Utánfutó húzása, telepakolt autó, nagy tömeg, ezek mind plusz terhelést jelentenek a fékek számára. A fékek működés közben nagy mennyiségű hőt termelnek. Nyári időszakban nehezebben hűlnek le a kinti magas hőmérsékletű időjárás miatt. Nyaralások alkalmával ez bizony nagy keserűséget tud okozni. Próbáljuk minél inkább kímélni a fékeket ilyenkor.

Ha rossz a fék…

A fékeknek muszáj jól működniük. Az autó egyik legfontosabb részeként kifogástalanul kell, hogy működjön. Nem hanyagolhatjuk el, mivel egy kopott fékbetét súlyos következményekkel járhat. Kerékcserék alkalmával ajánlott leellenőrizni a fékbetétek kopását. Hogyan vehetjük észre útközben, hogy meghibásodott a fékrendszer? Amikor az autó fékpedálján remegést veszünk észre, akkor valószínű, hogy beszorul a fékbetét. Ilyenkor sokkal nagyobb lesz a hőtermelés. Megéghetnek a tárcsák. Ez akkor is előfordulhat, ha valamilyen szennyeződés marad a rendszerbe és gátolja a súrlódást. Ha fékezéskor az autó valamely irányba próbál húzni, akkor valószínű, hogy valamely oldalfék a hibás. A meghibásodások elkerülése érdekében szükséges, hogy rendszeresen karbantartsuk a rendszert. Először is lényeges említeni a fékfolyadékot. Ennek nagy szerepe van. Kétévente ajánlatos mindenképp kicserélni. A fékcsőre szintén időt kell fordítani. A rendszer alkatrészei használódnak és öregszenek. A sok megterhelő behatás következtében bizony időt, energiát és figyelmet kell fektetnünk az autó fékrendszerének karbantartására. Lehetőleg úgy válasszunk autót, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a fékrendszerek alkatrészeit olykor cserélni kell, és ez költséggel jár.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!