Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ezekre ügyelj féknyereg festésekor

régi féknyereg

Bármelyik autó több száz alkatrészből épül fel, amelyek nagy része egy idő után elhasználódik, emiatt javítani vagy cserélni kell. A kocsi fémes elemei még egy rettegett ellenségnek is áldozatául eshetnek: ez nem más, mint a rozsda. A karbantartás szerves része, hogy megpróbáljuk ettől lehetőség szerint minél jobban megkímélni a járművet, így akár évekkel tudjuk meghosszabbítani az alkatrészek, ezáltal pedig az autó élettartamát. Ráadásként pedig jobban is néz ki a kocsi.

A féknyereg elhasználódása

A féknyereg a kocsi fékrendszerének rendkívül fontos eleme. A használat során komoly erőhatások érik, emiatt időközönként ellenőriznünk kell, hogy nem kopott-e extrém mértékben, vagy nem sérült-e? Az elhasználódott fékalkatrészek ugyanis nagymértékben hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához. Egy törött alkatrész miatt nem tudunk megállni, ami ütközéshez vezethet, de a kopott elemek miatt is jelentősen nőhet a fékút. Gondoljunk csak bele, hogy milyen eredménnyel járhat, ha hirtelen kiszalad egy kisállat vagy netalán egy gyerek az úttestre. A rendszeres ellenőrzéssel ezekre a hibákra még időben fény derülhet, a szakszerű csere után pedig biztonságosan vehetünk részt a közlekedésben. A féknyereg állapotának megóvásáért mi is tehetünk. Nyilván egy töréssel nem tudunk mit kezdeni, vagy az elkoptatott alkatrészt sem tudjuk újjá varázsolni. Azonban arra figyelhetünk, hogy igyekezzünk megóvni. A fékezés során keletkező fékpor, a különböző szennyeződések ugyanis lerakódnak a felületén, ami szintén ahhoz vezethet, hogy romlik a hatásfoka. Ugyanez a helyzet, ha rozsdásodni kezd. Ezért elsősorban a téli latyakos, sós lé a felelős, amely könnyen bejut az alkatrészhez. Ha nem figyelünk az időnkénti mosásra, akkor komolyan roncsolhatja a fémes elemeket.

A féknyereg festése

Ha már kialakult a rozsda az nem csak csúnyán néz ki, hanem nehézkessé is válhat a fékezés. A féknyereg festésére ugyanakkor két különböző okunk is lehet. Egyrészt megtisztíthatjuk az alkatrészre rakódott szennyezőanyagoktól az eszközt, másrészt adhatunk neki egy kocsihoz illő élénk színt, amellyel szinte újjá varázsolhatjuk. A féknyereg festéséhez le kell szednünk a kerekeket, sőt, ha az időnk engedi, akkor a felni tisztításával is jelentősen feldobható a végeredmény. Néhány ezer forintból tudunk venni a művelethez megfelelő festéket. Fontos, hogy olyat válasszunk, amely erősen hőálló. Ugyan nem a féknyereg a fékrendszer legterheltebb pontja, de néha így is el kell viselnie akár száz Celsius-foknál is nagyobb hőmérsékletet. A műveletre szükség van továbbá villáskulcsra, emelőre, hogy le tudjuk szerelni a kerekeket és hozzá tudjunk férni a féknyereghez. A festeni kívánt alkatrészt nem szükséges leszerelni, a szükséges mértékben hozzá lehet férni a kerék eltávolítása után. A következő lépésben meg kell tisztítanunk a féknyerget. A rozsda eltávolításához használjunk drótkefét, majd portalanítsuk a festeni kívánt felületet. Vigyázva dolgozzunk, hogy ne tegyünk semmilyen alkatrészben kárt. Ezután következhet a festés. Érdemes a teljes takarás érdekében kis szünet beiktatásával akár két rétegben felkennünk a festéket, ha megfelelőt választottunk, akkor nagyjából egy óra alatt végezhetünk is egy kerékkel. A teljes felújítás így tulajdonképpen egy szabad délutánt vesz igénybe, az eredmény azonban önmagáért beszél. Nem csak hosszú ideig védelmet nyújtunk a féknyeregnek a rozsda kialakulása ellen, de még széppé, újszerűvé is tehetjük az autónkat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata